Hoe monteer je sneeuwkettingen?

Geplaatst op 17 januari 2011 in Handige tips
Update: 7 maart, 2024

Als je naar een land gaat waar je gebruik moet maken van sneeuwkettingen, is het goed om te weten hoe je die om je banden legt op het moment dat dat nodig is. Wij maakten een video waarin we je laten zien hoe dat moet. Onze belangrijkste tip? Oefen dit thuis van tevoren. Je moet er niet aan denken dat je op de plek van bestemming geen idee hebt hoe het moet.

 

 

Lees je liever dan dat je kijkt? We hebben de tips hier voor je uitgewerkt:

  • Oefen thuis van tevoren;
  • Haal de sneeuwketting uit de doos en laat hem in je handen omlaag zakken om te checken of hij nergens in de knoop zit;
  • Haal vervolgens de ketting met het gele label achter het wiel door;
  • Trek de ketting omhoog en maak de uiteinden bovenaan het wiel aan elkaar vast;
  • Klik ze in elkaar en schuif de blauwe ring naar achteren toe;
  • Haal vervolgens het veiligheidspalletje naar voren door het door het rode veiligheidshaakje heen te halen;
  • Trek hierna het rubber omhoog en haak hem in een gedeelte van de ketting;
  • Zit de ketting vast? Trek er dan een paar keer aan om te checken of hij goed zit;
  • Rij daarna een paar meter en controleer het vastzitten van de ketting opnieuw door eraan te trekken.

Zo maak je je sneeuwkettingen schoon

Zoals ook in de video benoemd wordt, zijn sneeuwkettingen niet van roestvrij staal. Het is dan ook belangrijk dat je ze na gebruik goed reinigt, dan heb je er het langst plezier van. Dit doe je heel simpel met warm water. Laat ze vervolgens goed drogen en dan zijn ze klaar om volgend jaar weer gebruikt te worden.

Sneeuwkettingen verplicht

Waar ga jij naartoe op vakantie? Wij hebben de regels per land voor je opgezocht en beginnen met de favoriete winterbestemmingen. Zo zit het in Europa:

Duitsland sneeuwketting

Vanaf het moment dat je een blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting ziet, ben je in Duitsland verplicht sneeuwkettingen om je banden te doen. Ligt er ijs of sneeuw op de weg, maar staat er geen bord? Ook dan mag je met sneeuwkettingen om je banden rijden. Zonder sneeuw of ijs is het verboden om ze om je banden te hebben.
In Duitsland mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook gebruikmaken van sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken, mits die voldoen aan de Europese regelgeving.
Let op: met sneeuwkettingen om je banden mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden.

Oostenrijk sneeuwketting

Ook in Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord: een blauw bord met een wiel met een sneeuwketting eromheen. Ook als je rijdt met winterbanden of spijkerbanden. Het kan wel zijn dat een onderbord aangeeft dat er bepaalde uitzonderingen zijn, houd dit dus goed in de gaten. Je mag met sneeuwkettingen maximaal 50 kilometer per uur rijden en de sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Europese regelgeving. 
In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet gezien als alternatief voor sneeuwkettingen. Aan alleen sneeuwsokken heb je hier dus niet genoeg.

Zwitserland sneeuwkettingen

Net als in Duitsland en Oostenrijk is het in Zwitserland van belang om op de borden langs de weg te letten. Ook hier wordt namelijk met een bord aangegeven wanneer je sneeuwkettingen om je banden moet leggen. Dit is hetzelfde bord. Je herkent het aan de blauwe kleur en de afbeelding van een autoband met een sneeuwketting. Soms hangt er een bord onder met de tekst ‘4x4 ausgenommen'. Is dit het geval? Dan hoef je, wanneer je in een auto met vierwielaandrijving rijdt, geen sneeuwkettingen te dragen. 
Ook hier is de maximumsnelheid met sneeuwkettingen 50 kilometer per uur.

Overige landen

Behalve de favoriete winterbestemmingen zijn er meer landen in Europa waar sneeuwkettingen verplicht zijn. De regels verschillen per land, dus het is zaak goed onderzoek te doen als je naar de volgende landen gaat: Frankrijk, Finland, Kroatië, Noorwegen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden.

Als je naar een koud land gaat, is het hoe dan ook verstandig om winterbanden onder je auto te hebben liggen. Is dit nog niet het geval? Maak bij ons dan snel een afspraak voor de bandenwissel.