Tips voor uw auto in de winter

Geplaatst op 19 december 2023 in Handige tips

Sneeuw, ijs en regen.. ga altijd veilig op weg. Met onze tips is je auto klaar voor de winter en wordt dit een seizoen om van te genieten!

  • Bandenwissel en bandenspanning controleren 
  • Voorkom beslagen ruiten 
  • Zorg voor voldoende antivries ruitenwisservloeistof 
  • Schakel rijhulpsystemen in bij gladheid 
  • Autowassen, juist in de winter! 
  • Zorg voor een goede ruitenkrabber 
  • Houd deurrubbers soepel 
  • Kom langs voor de wintercheck! 

Bandenwissel en bandenspanning

Controleer uw banden! Wij adviseren in de maand oktober de zomerbanden te wisselen voor de winterbanden. Winterbanden hebben meer profiel en zorgen bij sneeuw en ijs op het wegdek voor meer grip. Heb je all-season banden dan adviseren wij de bandenspanning te controleren, zodat u ook in de winterbanden veilig op weg kunt.  

Beslagen ruiten voorkomen

Beslagen ruiten zorgen voor slecht zicht. Ga nooit rijden met (gedeeltelijk)beslagen ruiten. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken doordat verkeersdeelnemers niet goed worden gezien als gevolg van slecht zicht door beslagen ruiten.  

Beslagen ruiten kunt u voorkomen door de aanvoer van frisse lucht open te zetten, vochtige spullen uit de auto te halen en goed onderhoud van de auto. En we hebben nog meer tips. Lees onze blog over wat te doen bij beslagen ruiten.  

Zorg voor voldoende antivries ruitenwisservloeistof

Bij vorst mag uw ruitensproeier vloeistof natuurlijk niet bevriezen. Gebruik daarvoor ruitensproeier antivries. Hiermee kunt u de ruit ook vrij maken van pekelresten vanaf het wegdek. Bij strenge vorst is het mogelijk dat de uitstroomopeningen nog steeds bevriezen. Dit komt omdat deze kouder worden door de rijwind en maar een heel klein beetje antivries in zich hebben. 

Rijhulpsystemen bij gladheid

Er zijn verschillende rijhulpsystemen die ervoor zorgen dat je veilig de weg op kunt. Zo zorgt de tractiecontrole er bij het wegrijden in de sneeuw voor dat je grip behoudt. 

Het ABS-systeem zorgt ervoor dat je remmen niet blokkeren wanneer je hard moet remmen. Hierdoor heb je altijd controle over je remmen. Bij gladheid kan je een schokkend gevoel ervaren. Het ABS-systeem is hard aan het werk om te voorkomen dat de wielen blokkeren.

En tot slot ESP (Electronic Stability Programme). Ben je de grip over je auto kwijt? Met het ESP systeem worden de remmen geactiveerd en vindt u de grip op het wegdek terug.

Let op! Rijhulpsystemen zijn hulpmiddelen. Pas altijd je rijstijl aan als je bij gladheid of slecht weer de weg op gaat.

Auto wassen, ook in de winter belangrijk

Een veelgehoorde vraag is mag de auto wassen als het vriest? Het wassen van de auto is ook in de winter belangrijk! Vooral pekel/strooizout is funest voor uw auto. Niet alleen voor de lak, maar ook voor in de winter regelmatig u auto te wassen. Kom naar onze wasstraat en spoel de viezigheid van uw auto af. Behalve bij vorst is dit de gehele winter mogelijk. 

Krabben? Wees zuinig op de autoruiten

De kans op koude nachten neemt weer toe. Dit betekent ’s ochtends eerst de auto ijsvrij maken voordat je de weg opgaat. Wij adviseren uw ruiten ijsvrij te maken met een goede en schone ijskrabber. Nog geen ijskrabber in de auto? Dan is dit het moment om er één te kopen. Ruiten ijsvrij maken met een ander voorwerp raden wij af! Hiermee kunt u krassen in de ruit maken. 

Op zoek naar snelle oplossingen om de autoruit ijsvrij te maken? Wij hebben 5 tips op een rij gezet!

Deurrubbers, houd ze soepel!

Met de vorst kunnen autodeuren vastvriezen. Zorg ervoor dat u bij het autowassen tijdens vorst goed de sponningen van de deuren droogmaakt, en dan vooral de rubbers. Verder kunt u het beste de rubbers invetten, hiervoor zijn speciale sticks beschikbaar.  

Kom langs voor de wintercheck

Tijdens een wintercheck wordt uw auto gecontroleerd om 17 cruciale punten, zodat u ook in de winter veilig op pad kunt. Plan een afspraak.