Auto remt automatisch bij achteruit rijden

Geplaatst op 09 augustus 2021 in Handige tips , Milieu/innovatie
Update: 20 april, 2022

Sinds 2016 levert Toyota ‘intelligente parkeersensoren’ als onderdeel van Toyota Safety Sense. Toyota noemt het systeem Parking Support Brake (PKSB). Het eerste model was de Prius van de vierde generatie maar al snel volgde de techniek ook in de overige modellen zoals de RAV4, Corolla, C-HR en Yaris. Maar wat houdt het in?

Remmen

Intelligente parkeersensoren koppelen de sensoren aan het remsysteem. De sensoren zullen piepen wanneer je een obstakel benaderd, zoals alle sensoren dit doen. Maar als de techniek ziet dat je (snel) te dichtbij komt dan kan dit betekenen dat je het object of een persoon over het hoofd ziet. In dat geval grijpt de auto in door de rem te bedienen en hiermee letsel of schade te voorkomen. Zie ook deze video.

Ongewenst ingrijpen

Echter is dit niet altijd gewenst. Wat als er een fietsendrager op de auto gemonteerd is bijvoorbeeld of een aanhanger aan de trekhaak zit? De sensoren zien dit als een object dichtbij en zal de rem in werking stellen. Lastig wanneer je bijvoorbeeld achteruit met je caravan de camping op rijdt. Het systeem kan ook ongewenst ingrijpen wanneer je door een wasstraat gaat waar de auto met een systeem doorheen getrokken wordt. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Uitschakelen

Het systeem is namelijk uit te schakelen. Dit kan via het instellingen menu. Hier is het systeem te vinden onder “PKSB” met een symbool van een auto met een paaltje er achter. Dit systeem staat normaal op ‘ON’ door dit op ‘OFF’ te zetten, schakel je het uit. 

De parkeersensoren zullen nu nog wel piepen maar de auto zal niet meer de rem activeren. Wilt u ook de piepjes uitschakelen? Zet dan ook de sensoren uit. Deze hebben het symbool “P” met een paaltje ernaast. Deze is ook op “OFF” te zetten.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Controlelampje

Wanneer het systeem uitgeschakeld is, zal er een oranje waarschuwingslampje gaan branden op het dashboard. Dit om de bestuurder te informeren dat het systeem buiten werking is en dus niet ingrijpt zoals u gewend bent.

Heeft u ook een vraag? Stel uw vraag gerust.

N.B.: menu's wijken per model af,dus kan er in uw auto net wat anders uit zien.