Autoruit krabben: 5 Tips om de autoruit ijsvrij te maken

Geplaatst op 04 december 2023 in Handige tips

Het wordt kouder en de kans op nachtvorst neemt toe. Wil je ’s ochtends graag nog even genieten van een warme kop koffie? Of geen koude handen door het krabben van de voorruit? Wij hebben 5 tips waarmee je snel de autoruit ijsvrij maakt.  

Ga altijd op weg met goed zicht! Lees ook de tip: wat te doen bij beslagen ruiten. 

Onze 5 tips op een rij: 

  • Gebruik een antivriesdeken 
  • Zorg voor schone autoruiten 
  • Gebruik ruitontdooier 
  • Gebruik een schone ijskrabber 
  • Gebruik Remote climate control  

Tip 1: Gebruik een antivriesdeken

Wil je ’s ochtends graag nog even een kwartiertje langer blijven liggen of genieten van een warme kop koffie voor je de auto in stapt? Maak dan gebruik van een antivriesdeken. Deze deken leg je na de laatste autorit voor de voorruit. De volgende dag hoef je alleen maar de deken van de auto te halen en de voorruit is schoon! 

Tip 2: Schone ruiten, juist in de winter!

Snel je autoruit ijsvrij maken? Zorgt ervoor dat de ruiten van de auto goed schoon zijn. Vocht hecht zich aan vuil, waardoor vieze ramen eerder zullen bevriezen. Daarnaast is de kans op krassen bij schone ramen kleiner wanneer je de ruiten gaat krabben. 

Tip 3: Ruitontdooier; weg met het ijs

Heb je geen tijd om je ruit schoon te maken met een ijskrabber? Of geen zin in koude handen? Maak gebruik van ontdooispray. Met deze spray zijn je ruiten ijsvrij binnen een handomdraai. Wij adviseren om de ruiten bij gebruik van ruitontdooier altijd nog even schoon te maken met een raamwisser, zo ben je altijd verzekerd van goed zicht! 

Let bij het gebruik van ruitontdooier op dat de spray alleen op de ruit komt. Ruitontdooier is niet goed voor de lak van de auto. Heb je geen ruitontdooier voor handen? Dan maak je de ruiten ook gemakkelijk schoon met een ijskrabber. 

Gebruik geen warm water!  Probeer de ruiten niet te ontdooien met warm water. Door het grote temperatuurverschil kunnen er barstjes in de ruit ontstaan. Een klein barstje kan een grote scheur worden.

Tip 4: Zorg voor een schone ijskrabber

De meest gebruikte oplossing om de autoruit ijsvrij te maken is de ouderwetse ijskrabber. Voor snel resultaat zet je de krabber schuin om de ruit. Op deze manier kan de scherpe rand van de krabber gemakkelijk door het ijs breken. 

Zorg ervoor dat de krabber goed schoon is. Wanneer er scherpe stukjes aan de ijskrabber zitten, maak je krassen op de ruiten. Deze zijn er niet meer uit te halen. 

Vastgevroren ruitenwissers! Wat te doen? 

Bij vorst vriezen wisserrubbers vast aan de ruit. Zet de wissers niet aan terwijl ze nog vastgevroren zitten. Het rubber gaat hierdoor snel kapot. Zet de ruitenwisser dus ook uit voordat je de auto start. Zet ook een de regensensor uit. Anders gaan tijdens het schoonkrabben van de ruiten ineens de wissers aan! Om te voorkomen dat de wissers vastvriezen kan je ze omhoog zetten of op bijvoorbeeld een kurk laten rusten, vrij van de ruit.

Tip 5: Auto preconditioneren

Sommige Toyota's kunnen via de MyToyota app de auto Remote Climate Controle inschakelen. Met deze functie is het mogelijk om vanuit huis of kantoor de auto voordat u vertekt te koelen of te verwarmen. Deze functie maken het mogelijk dat u nog even een warme kop koffie kunt drinken terwijl het ijs op de ruiten verdwijnt als sneeuw voor de zon.