Bandenwissel: Veilig rijden in elk seizoen

Geplaatst op 09 oktober 2023 in Handige tips
Update: 19 februari, 2024

Waarom zijn winterbanden in de herfst- en wintermaanden zoveel beter dan zomerbanden? In deze video vertelt Autotechnicus Robin alles over het gebruik van de winterbanden en de verschillen tussen de verschillende soorten: winterbanden, zomerbanden en all-season banden.

 

Waarom is banden wisselen belangrijk?

  • Allereerst voor de veiligheid. Als je gebruik maakt van het juiste bandentype in het juiste seizoen, heb je een korte remweg en is de kans kleiner dat je door aquaplaning de macht over het stuur verliest; 
  • De banden slijten minder snel. Het is niet verstandig om in de zomer door te rijden met winterbanden. Door de warme temperatuur van het asfalt in de zomer zullen de winterbanden sneller slijten;
  • Je bespaart brandstof en kosten wanneer je op tijd je banden wisselt.  

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Winterbanden zijn essentieel om bij kou veilig te blijven rijden op natte of besneeuwde wegen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Profiel winterbanden

Het echte verschil is het profiel. Het profiel van winterbanden is dieper dan dat van zomerbanden en het resultaat hiervan is dat je meer grip hebt op de weg. Heel fijn dus als er door de kou risico is op ijzel. Daarnaast is de rubbersamenstelling van winterbanden anders dan die van de zomerbanden. Bij kouder weer verhard het rubber van de zomerband, waardoor deze minder effectief wordt. De winterband blijft ook bij lage temperaturen soepel.

Het gebruik van de juiste banden in de winter geeft veel voordelen:

  • Door het profiel van de winterband kan water en sneeuw beter worden afgevoerd;
  • Je hebt veel meer grip met je auto in de regen of sneeuw;
  • Winterbanden verkorten de remweg bij lage temperaturen en/of sneeuw;
  • De auto blijft tijdens de wintermaanden beter bestuurbaar bij onverwachte manoeuvres in het verkeer.

Winterbanden met velg

Je kunt er bij het aanschaffen van winterbanden voor kiezen om alleen de banden te wisselen. Deze moeten dan op de zomervelg gemonteerd worden. Je kunt ook kiezen voor winterbanden met velg. Mocht je toch alleen de band willen wisselen, weet dan dat de demontage, de montage en het benodigde balanceren extra tijd en kosten geven. Een band met velg is sneller gemonteerd en in de regel heb je na twee wissels de velgen dan ook terugverdiend.

Stalen of lichtmetalen velgen

Het is een kwestie van smaak of je kiest voor stalen of lichtmetalen velgen. Lichtmetaal ziet er in elk geval wat sportiever uit. Wel is er verschil in wielmoeren. De wielmoeren van stalen velgen passen niet op lichtmetalen velgen en andersom. Maar daar hebben we een oplossing voor. Wanneer de maat van de moeren niet overeenkomt met de originele wielsleutel, ontvang je kosteloos een universele sleutel zodat je in geval van nood het wiel kunt demonteren.

De regels voor winterbanden

In Nederland zijn winterbanden (nog) niet verplicht, maar de regels over het gebruik van winterbanden verschillen in de verschillende Europese landen. Hier vind je een overzicht van de populairste winterbestemmingen en hun wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen.

Wanneer is het tijd voor de winterbanden?

Als de temperatuur onder de 7 graden duikt en je in typisch regenachtig herfstweer rijdt, ben je beter af met winterbanden. Wij adviseren je dan ook om in de maand oktober de zomerband om te wisselen voor de winterband. Zijn jouw banden toe aan een wissel? Wij helpen je graag!

Maak hier een afspraak voor jouw bandenwissel

Zomerband

De zomerband heeft een harde samenstelling, waardoor het rubber ook bij hoge temperaturen goed functioneert. Dit zorgt voor uitstekende grip op het wegdek tijdens zomerse omstandigheden. Daarnaast slijt de zomerband minder snel bij hoge temperaturen en zorgen de banden voor een lager brandstofverbruik tijdens de warme zomermaanden.

Een zomerband is een stuk minder grof dan een winterband. In een zomerband zitten niet veel groeven of afwerkingen.

Wanneer zomerbanden monteren?

Wij adviseren je om jouw winterbanden om te wisselen voor zomerbanden vanaf maart.

Het opslaan van de banden

Naast dat wij jouw banden kunnen wisselen, kunnen we de banden die je dit seizoen niet gebruikt voor je opslaan in ons bandenhotel. Voor de volgende wisselafspraak liggen ze dan weer voor je klaar. Eens kijken hoe goed het vertoeven is in ons bandenhotel? Bekijk de video!