Handige vakantietips

Geplaatst op 09 juli 2024 in Handige tips

Het is tijd voor vakantie en voordat jullie vertrekken is het slim om de auto te checken. De vakantiecheck van de auto heb je het liefst van tevoren gedaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan:

 • Controleer het oliepeil (lees meer)
 • Vul je ruitensproeiervloeistof bij
 • Controleer je koelvloeistof niveau
 • Controleer je bandenspanning
 • Controleer je verlichting
 • Heeft je navigatiesysteem verouderde kaarten, voer dan een update uit.

Na die belangrijkste tip hebben we er nog meer. Zo begin jij je vakantie écht goed voorbereid:

Brandstof in het buitenland

Let erop dat de brandstof in het buitenland vaak een andere naam heeft dan in Nederland. Lees dus goed voordat je begint met tanken of download hier de app met alle brandstofbenamingen.

In veel landen wordt naast Euro95 ook E10 aangeboden. Dit is benzine met 10% Ethanol. Is jouw auto van na 1998? Dan mag je deze benzine tanken. De Avensis met 2.0 motor (van juli 2000 - okt 2008) en 2.4 motor (tussen jun 2003 – okt 2008) is niet geschikt voor deze brandstof. Doe hier de E10- check.

Niet vergeten op vakantie

Er zijn een paar essentiële voorwerpen die je niet mag vergeten als je op vakantie gaat met de auto. Denk daarbij aan een gevarendriehoek, EHBO doosje of veiligheidshesjes.

De Van Gent SOS-tas beschikt over een gevarendriehoek, veiligheidshesje, EHBO trommeltje en een setje werkhandschoenen. Verkrijgbaar voor € 35,-. Deze items zijn ook los verkrijgbaar.

Vergeet ook niet om een tol-vignet of milieuvignet (Duitse steden) aan te schaffen. O.a. verkrijgbaar via de ANWB.

Reservesleutel

Niets is zo vervelend als je sleutel verliezen op vakantie. Neem daarom je reservesleutel mee en bewaar deze op een aparte veilige plaats, bijvoorbeeld bij je paspoort.

Creditcard

Krijg je onverwachts pech onderweg? Dan is het mogelijk om vervangend vervoer te regelen. Vervangend vervoer verloopt vrijwel altijd van een autoverhuurbedrijf. Om een auto te kunnen huren, heb je in het buitenland in veel gevallen een creditcard nodig. Wij adviseren dan ook altijd een creditcard mee te nemen op reis.

Origineel kentekenbewijs

Deze moet je verplicht bij je hebben, je moet hem bij controle namelijk kunnen tonen. Ben je jouw originele kentekenbewijs kwijt? Dan kan je deze aanvragen bij het RDW.

Groene kaart

De groene kaart, ook wel internationaal verzekeringsbewijs (IVB) genoemd, is het bewijs dat jouw voertuig is verzekerd. Ga je naar het buitenland? Dan adviseren wij altijd om een geprinte groene kaart mee te nemen, want in sommige landen is een fysieke kaart verplicht. Ben je jouw groene kaart kwijt? Neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij en zij helpen je verder!
Bij schade bel je niet de Toyota pechhulp, maar neem je contact op met jouw verzekering.

Tip: controleer hoe je bent verzekerd bij schade op vakantie

Pasje reisverzekering + vervangend vervoer dekking

Heb je autoschade? Dan komt niet de pechhulp, maar jouw verzekeraar in actie. Wist je dat vervangend vervoer voor vakantie in veel gevallen niet standaard inbegrepen zit bij de autoverzekering. Vervangend vervoer dien je veelal als aanvullende dekking toe te voegen aan de verzekering. Wij adviseren altijd om voor vertrek de verzekering te checken!

Auto inpakken tips

Als laatste geven we nog een paar tips om het inpakken van de auto zo efficiënt mogelijk te doen voor je op vakantie gaat:

 • Probeer zware bagage zo laag mogelijk in de auto te plaatsen. Dit komt de stabiliteit van de auto ten goede.
 • Leg vervolgens deze zware delen vast tegen schuiven.

 • Stapel bagage niet boven de achterbank. Houd het zicht vrij door je achterruit of gebruik een bagagenet.
 • Voorkom losse voorwerpen in de auto.
 • Bij bagage op het dak:
  • Gebruik originele dakdragers. Deze zijn getest op kwaliteit, beschadigen je auto niet en zorgen voor minder windgeruis.
  • Bagageruimte vol? Maak dan gebruik van een dakkoffer of skikoffer voor nog meer bagageruimte. Onze verkoopadviseurs helpen je graag bij het kiezen van de juiste accessoires.
  • Plaats geen zware dingen op het dak, dit verhoogt het zwaartepunt van de auto.
  • Bij een imperiaal (dakrek): veranker de bagage goed, laadt niet te hoog omwille van de luchtweerstand en daarmee het brandstofverbruik. 

Het team van Van Gent wenst jullie een fijne vakantie!