Frankrijk: Alcoholtesters verplicht, welke moet je kopen?

Geplaatst op 19 juni 2012 in Handige tips
Update: 17 maart, 2016

Nieuwe wetgeving in Frankrijk schrijft voor dat alle automobilisten en bestuurders van motorfietsen vanaf 1 juli 2012 een eigen alcoholblaastest bij zich moeten hebben.

Een redelijk bijzondere nieuwe Franse regel waarover al flink wat discussie is ontstaan onder de Franse weggebruikers. Ook de Nederlandse weggebruiker  moet er voor zorgen dat er straks, op vakantie, zo’n alcoholblaastest in het dashboardkastje ligt. Sterker nog, er moeten er eigenlijk twee in de auto liggen. Als je er een hebt gebuikt dan moet er altijd nog een nieuwe beschikbaar zijn.

Waar kopen?

De testers zijn onder andere te koop bij de ANWB en ook aan de Franse grens. Wij hebben deze tests niet te koop.

Chinese testers

Er zijn Chinese alcoholtesters in de omloop in de vorm van een sleutelhanger (zie afbeelding) die niet worden goedgekeurd door de Franse politie.

Er is veel vraag naar alcoholtesters en de vraag is inmiddels groter dan het aanbod. ‘Verschillende leveranciers zoeken creatieve oplossingen om iedereen te kunnen voorzien van een alcoholtester. Er wordt benadrukt dat alleen NF-goedgekeurde alcoholtesters worden toegestaan in Frankrijk. ‘Sommige Nederlandse grossiers geven aan dat deze sleutelhanger ook is goedgekeurd, CE-keur, en dus past binnen de nieuwe Franse wetgeving, maar dit is absoluut onjuist.

Boetes

Vanaf juli gaat de Franse politie controleren en automobilisten wijzen op de nieuwe wetgeving. Pas vanaf november worden er bekeuringen uitgedeeld bij het ontbreken van een alcoholtester. De boete bedraagt vooralsnog slechts 11 euro.

Bron: Bovagkrant.nl