Het designstatement van de nieuwe Toyota C-HR

Update: 8 juli, 2016

Vandaag gaf Toyota meer details vrij van de C-HR. Tot vandaag wisten we namelijk nog niet hoe de binnenkant eruit ziet. En die blijkt minstens zo spraakmakend als de buitenzijde.

De Toyota C-HR biedt rijplezier en heeft een unieke uitstraling, "bedoeld voor mensen met een liefde voor design als een verlengstuk van hun personality" aldus Toyota. Het interieur sluit hierop perfect aan met het nieuwe SensualTech designthema: een combinatie van hightech functionaliteit en een sensuele stijl. Zo sluit het interieur naadloos aan op de uitdagende, onderscheidende coupéstyling van de C-HR.

Positionering
De C-HR is gepositioneerd tussen de Auris en RAV4. Hij is 
4.360 mm lang, 1.795 mm breed en 1.555 mm hoog.

Diamant
Het exterieurdesign van de Toyota C-HR heeft een unieke diamantachtige structuur. In het interieur voert Toyota dit thema door. De bedieningsknoppen, de deurpanelen, de speakers van het optionele JBL premium audiosysteem (8-kanaals, 576 Watt, 9 speakers) en de wijzernaalden van het overzichtelijke analoge instrumentarium hebben allemaal een stijlvolle diamantachtige vorm.

Materialenmix
Het interieur is opgebouwd uit verschillende lagen, ieder met zijn eigen functies en afwerkingsmateriaal. De zorgvuldig gekozen materialen en kleuren stralen harmonie en eenheid uit. Achtergrondoppervlakken zijn afgewerkt met een lederachtige finish, aanraakoppervlakken met een soepele Nappa finish en functionele elementen – zoals de transmissiehendel – met een hightech finish. Er zijn drie interieurkleurenthema’s: Dark Grey, Black/Blue of Black/Brown. Decoratieve elementen zijn afgewerkt in de kleuren piano black of satin silver. De instrumenten en versnellingspook hebben frisse helderblauwe achtergrondverlichting.

8-inch touchscreen
Op de asymmetrisch vormgegeven middenconsole plaatst Toyota een iets naar de bestuurder gericht 8-inch touchscreen met een verbeterd Human Machine Interface én Toyota’s Multi-Media 2016 navigatiesysteem met verbeterde connected diensten.

Toyota Safety Sense standaard
Op de C-HR is Toyota Safety Sense standaard. Het omvat een botspreventiesysteem (Pre-Collision System), rijstrookassistentie (Lane Departure Alert), automatische grootlichtassistent (Automatic Highbeam), voetgangersdetectie (Pedestrian Detection) en Adaptive Cruise Control. Hieraan toegevoegd is op de Aspiration de verkeersbordenherkenning (Road Sign Assist) standaard.

Laag zwaartepunt dankzij Toyota New Global Architecture
De unieke coupéstyling van de Toyota C-HR demonstreert de flexibiliteit van het nieuwe TNGA-platform (Toyota New Global Architecture). Het geeft ontwerpers meer vrijheid in designmogelijkheden en zorgt ook voor meer fun to drive. Grote voordelen van het TNGA-platform zijn de riante interieurruimte vóór- en achterin én de ideale zitpositie waardoor de bestuurder de auto perfect aanvoelt. Samen met het lage zwaartepunt en de multi-link achterwielophanging garandeert het stijve platform een enorme stuurprecisie. Het is een échte stuurmans-crossover, niet verwonderlijk dus dat Toyota met de C-HR deelnam aan de 24 Uur van de Nürburgring.

Krachtig coupéstyling
In de onderscheidende vijfdeurs coupéstyling van de C-HR benadrukt Toyota de wielkasten om het krachtige ontwerp nog meer tot uiting te laten komen. Bijzonder detail zijn de in de C-stijl weggewerkte portiergrepen. Het ontwerp oogt stoer, slank en sportief. De optionele Full LED-koplampen hebben een uniek design en verhogen de herkenbaarheid van de Toyota C-HR nog meer.

Hyperefficiënte hybride
Het motorenprogramma sluit perfect aan bij het unieke en sportieve karakter van de C-HR. Toyota voorziet de coupé-crossover van een state-of-the-art hybride aandrijflijn, bekend van de nieuwe Prius. De 1,8 liter viercilinder hybride aandrijflijn heeft een gecombineerd vermogen van 90kW/122 pk, een CO2-emissie van 88 g/km en een in dit segment ongeëvenaard laag brandstofverbruik van slechts 3,7l/100 km (Europese norm).

De hyperefficiënte hybride aandrijflijn is lichter, krachtiger en betrekt de bestuurder nog meer bij het rijden. De ‘thermische efficiency’ van het motorblok bedraagt maar liefst 40 procent, wat ongekend hoog is voor een benzinemotor. De hybride componenten zijn compacter en lichter, waardoor Toyota het zwaartepunt van de auto nog verder heeft kunnen verlagen.

Ook 1,2-liter turbomotor
Ook levert Toyota een krachtige 1,2 liter viercilinder turbomotor met 85 kW/116 pk en 185 Nm trekkracht. Deze motor is leverbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een CVT-automaat, heeft een CO2-emissie van 134 g/km en verbruikt gemiddeld 5,7l/100 km (Europese norm). De uitvoering met CVT-automaat is leverbaar met voorwielaandrijving of All Wheel Drive.

Levering eind 2016
De verkoop van de Toyota C-HR start in ons land in september en de levering start eind 2016. Toyota verwacht van de C-HR in Europa op jaarbasis meer dan 100.000 exemplaren te verkopen.