Waar dient dit knopje voor?

Geplaatst op 18 september 2012 in Handige tips
Update: 5 januari, 2017

Traction control (TRC)

De naam zegt het al: traction controle zorgt dat u tractie houdt. Oftewel wanneer uw wielen beginnen te spinnen (bijvoorbeeld door te veel gas geven of gladde ondergrond) zal het motormanagement ingrijpen.

Hoe werkt dit?

Zodra er spin wordt gemeten wordt razendsnel het motorvermogen teruggeregeld. Ondanks dat u het gas indrukt zal de motor niet meer vermogen leveren dan de wielen kunnen overbrengen op de weg.

Wat is het gevolg?
U behoudt grip en dus de controle over de auto.

Waar dient dit knopje dan voor?

Om de TRC uit te schakelen.

Waarom zou je dit veiligheidssysteem willen uit zetten?
Dat grip houden is natuurlijk prachtig, maar wat als het echt spiegelglad is op straat? Bijvoorbeeld aangereden sneeuw in uw woonwijk. Een verkeersdrempel oprijden kan dan al een hele onderneming zijn. Uw wielen spinnen er dan rustig op los. Gevolg: uw auto regelt het gas terug net zover tot u geen spin meer heeft. U komt dus helemaal niet meer van uw plek. In dat uiterste geval kunt u tijdelijk de TRC uit te schakelen met dit knopje. Een oranje lampje op het dashboard "TRC OFF" geeft aan dat het systeem uit staat. Nu kunt u -al spinnend- verder rijden.

Een dergelijke situatie kan ook voorkomen wanneer u een kar of caravan achter de auto heeft en moet manoeuvreren op bijvoorbeeld een nat grasveld.

LET OP: u kunt niet vergeten de TRC weer aan te zetten. Wanneer u de auto uit en weer aan zet wordt deze automatisch weer ingeschakeld.

Onderstaand filmpje demonstreert dat het beter is om in overige situaties het TRC aan te laten staan: