Bernhard ten Brinke met Toyota Hilux naar Dakar 2019

Geplaatst op 09 januari 2019 in Toyota/Modelnieuws

Voor het tweede jaar op rij is Bernhard ten Brinke één van de drie rijders die binnen het fabrieksteam Toyota mag vertegenwoordigen. De Nederlandse coureur van Toyota GAZOO Racing kijkt terug op een zeer goede voorbereiding en wil tijdens de Dakar Rally 2019 in Peru opnieuw voorin meedoen in het autoklassement.

"Eigenlijk al direct na de vorige editie stond mijn focus weer op de volgende Dakar Rally”, zegt de rallycoureur. Bij zijn debuut als fabriekscoureur van Toyota won Bernhard de Koninginnerit en leek hij na een reeks sterke dagresultaten op weg naar een top drie eindklassering, totdat de techniek tijdens de 13e etappe anders besliste.

IJzersterk pakket

Opnieuw vormt de coureur uit Zeddam (Gelderland) een trio met Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers binnen Toyota GAZOO Racing. “We beschikken over een ijzersterk pakket. De Toyota Hilux is op heel veel punten doorontwikkeld en voelt geweldig aan. Het team is zeer ervaren en tot op het bot gemotiveerd. En Xavier (Panseri, navigator) heeft zijn huiswerk uitstekend gedaan.”

Nog meer focus op rallyrijden

Bernhard zelf heeft dit jaar nog intensiever getraind en kan zich door het anders inrichten van zijn zakelijke activiteiten nog meer focussen op het rallyrijden. “De voorbereiding is heel goed verlopen. De Rallye du Maroc was heel nuttig voor Xavier en mij om aan elkaar te wennen. Om ons samenspel verder te perfectioneren hebben we ook nog een reguliere rally gereden.”

Heel zware Dakar

De zwaarste rally ter wereld speelt zich dit jaar volledig af in Peru. Bernhard: “Ik denk dat het een heel zware Dakar gaat worden. We zijn bekend met de onberekenbare duinen, maar ik verwacht dat we ook nog andere offroad voor onze kiezen krijgen.” Tel daarbij elementen op als de marathon-etappe, een start waarbij de auto’s als eerste de piste op moeten, en een massastart met auto’s, motoren en trucks, en de intensiteit van Dakar 2019 tekent zich af.

Vol ambities

Bernhard ten Brinke begint vol ambities aan Dakar 2019. “Ik rijd om te winnen; ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Dat is iets anders als dat Xavier en ik de wedstrijd ook gáán winnen. In het autoklassement zijn er globaal tien rijders die in staat zijn te winnen. Daar ben ik er één van. Maar succes in de Dakar hangt van vele factoren af: natuurlijk je snelheid, maar ook of je de goede keuzes maakt onderweg, de betrouwbaarheid van je auto én dat beetje geluk. Hoever we komen, dat gaan we zien."

Steun van Toyota Nederland

De ceremoniële start van Dakar 2019 is op zondag 6 januari in Lima, de hoofdstad van Peru, waar donderdag 17 januari ook de eindstreep wordt bereikt. In de tussentijd staan tien etappes op het programma goed voor bijna 3.000 km op snelheid. Bernhard en Xavier rijden met startnummer 309 op hun Toyota Hilux met steun van Toyota Nederland en de Nederlandse hoofdsponsor van Toyota GAZOO Racing: smeermiddelen producent Eurol.