Steeds populairder: de automatische versnellingsbak

Geplaatst op 21 november 2018 in Humor/grappig

De automatische versnellingsbak wordt steeds populairder onder Nederlandse automobilisten. Dat merken wij ook! De verkoop van onze hybride modellen is namelijk met de helft gestegen. En laat een Toyota hybride nou altijd over een automatische versnellingsbak beschikken...

Hybride auto's

Niet alleen bij Van Gent merken we het, uit cijfers van Bovag en RAI Vereniging blijkt dat de toename van auto’s met automaat grotendeels komt door de populariteit van hybride auto’s. Op dit moment zijn ruim 1,8 miljoen personenauto’s in Nederland uitgerust met een automatische versnellingsbak. Dat is zo’n 21% van het totale wagenpark van 8.595.000. Twaalf jaar geleden was dat de helft minder: met circa 936.000 automaten op een totaal van 7.256.000 personenauto’s.

Vanzelfsprekend of niet: de rechter buitenspiegel

Je zou kunnen zeggen dat we auto’s met een automatische versnellingsbak tegenwoordig bijna vanzelfsprekend vinden. Heb je er weleens bij stilgestaan dat veel dingen die wij nu als vanzelfsprekend ervaren, dat vroeger niet waren? Denk bijvoorbeeld aan de rechter buitenspiegel. Zou jij zonder kunnen? Leuk feitje: vroeger zat deze spiegel dus niet standaard bij de auto, met als laatste nog de Toyota Starlet Friend uit 1990. Sinds auto’s bestaan doen langzaam steeds meer luxe zaken hun intrede zoals onder andere stuurbekrachtiging, airco en airbags. En ook dit zit tegenwoordig vaak ‘standaard’ in jouw auto.

Wat nu heel erg speelt binnen de autowereld, is de rij-assistent. Bij deze systemen word je als bestuurder geassisteerd. Toyota Safety Sense heet dat bij ons. Zo krijg je hulp van de camera’s die met je meekijken en je waarschuwen voor een obstakel of zelfs remmen wanneer je dit zelf niet doet. Of de rijstrookassistentie, die je waarschuwt als je per ongeluk de rijbaan dreigt te verlaten. Alle nieuwe Toyota’s zijn, zonder meerprijs*, met deze en andere handige tools uitgerust.

Wat brengt de toekomst?

Zonnepanelen! Zo is de Toyota Prius hier al mee uitgerust. De eerdergenoemde rij-assistent systemen worden ook steeds uitgebreider en kunnen je straks nóg beter ondersteunen tijdens het rijden. Wij denken alleen nog niet dat je er straks volledig afhankelijk van kan zijn en dat het voornamelijk een ondersteuning blijft voor de bestuurder.

*M.u.v. AYGO, hierbij is het een optie.