Tien tips om zuiniger te rijden

Geplaatst op 09 maart 2011 in Handige tips
Update: 24 juni, 2024

Zuiniger rijden. De meesten van ons klinkt dat interessant in de oren. Maar hoe zorg je er nu daadwerkelijk voor dat je auto zuinig rijdt? Veel mensen denken ten onrechte dat ze "sloom" moeten gaan rijden of dat tijdverlies het gevolg is van zuiniger rijden. Het tegendeel is echter waar. Doordat je bewuster rijdt en beter anticipeert, ben je eigenlijk altijd sneller.

Auto zuinig en goedkoop

En dat bewuster rijden kan gewoon in je eigen auto. Je hoeft dus geen nieuwe auto aan te schaffen en dat scheelt in je portemonnee. Als jij beter let op je rijstijl en het verkeer om je heen is het resultaat dat je eigen auto zuinig en goedkoop is.

Door eenvoudige maatregelen draag je al bij aan een beter milieu door CO₂-emissie te verminderen. Het bijkomende voordeel hiervan is dat brandstofbesparing ook een besparing in je portemonnee oplevert! De enige aanpassing? Je rijstijl. Wij geven tien tips hoe je dit kunt doen. Volg ze op om met jouw auto zuinig te rijden:

Tip 1 Anticipeer in het verkeer

De eerste tip is meteen de gouden tip, want hiermee behaal je de meeste winst. Door goed te anticiperen, rijdt je auto zuiniger. Kijk goed vooruit, laat vast gas los als je even verderop stil moet staan. Schakel niet teveel terug, maar laat de auto uitrollen en pas je snelheid aan aan de omstandigheden.

Tip 2 Verwijder overtollig gewicht

Verwijder overtollig gewicht uit de bagageruimte en van je dak. Ook losse dakdragers en lege dakkoffers zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Een vrij simpele aanpassing dus!

Tip 3 Stippel van tevoren de route uit

Als je van tevoren de route uitstippelt, vermijd je onnodig omrijden en dus meer brandstofverbruik. Stel eventueel je navigatiesysteem in op de snelste route.

Tip 4 Maak gebruik van Elektrische- en hybride coaching

In de MyToyota app maak je gemakkelijk gebruik van elektrische- en hybride coaching. Op basis van jouw rijgedrag word je gecoached om optimaal gebruik te maken van de EV-modus.

Tip 5 Controleer regelmatig de bandenspanning

Het wordt aanbevolen om dit eens in de 8 weken te doen. De juiste bandenspanning voor jouw auto kun je vinden op de sticker in de portiersponning, in het dashboardkastje van de auto of in het instructieboekje. Je kunt je bandenspanning natuurlijk ook door ons in orde laten maken.

Controleer de bandenspanning van mijn auto

Tip 6 Schakel tijdig naar een hogere versnelling

Vermijd hoge motortoerentallen. De motoren van tegenwoordig presteren uitstekend bij lage toerentallen en dus is het helemaal niet nodig om je motor harder te laten werken dan dat.

Tip 7 Gebruik de cruise control

Door het aanhouden van een constante snelheid bespaar je energie, doordat je minder hoeft af te remmen en gas te geven. De cruise control helpt je hierbij.

Tip 8 Houd de ramen tijdens het rijden gesloten

Als je zoveel mogelijk het ventilatiesysteem gebruikt in plaats van de openstaande ramen, kun je opnieuw energie besparen.

Tip 9 Schakel de motor uit als je moet wachten

Bij auto’s met een stop-start systeem gebeurt dit automatisch, maar mocht jouw auto dat niet hebben, bekijk dan goed wanneer je motor eigenlijk prima even uit zou kunnen.

Tip 10 Laat jouw auto volgens het onderhoudsschema periodiek onderhouden

Door schone olie en schone filters presteert de motor beter. Het resultaat hiervan? Jouw auto rijdt zuiniger.

Ik wil een onderhoudsbeurt voor mijn auto