Met de auto op wintersport: goed voorbereid op pad

Geplaatst op 22 februari 2019 in Handige tips
Update: 7 maart, 2022

Het wintersportseizoen komt eraan! Dat betekent: ski’s in de dakkoffer, winterbanden onder de auto en gaan! Of u nu vertrekt naar Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk, de kans op sneeuw en kou is groot. Wij geven u tips om goed voorbereid met de auto op wintersport te gaan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u vertrekt, is het van belang dat u een goed stel winterbanden onder uw auto heeft. Met winterbanden verkort u – in vergelijking met zomerbanden – de remweg op sneeuw. Winterbanden bieden daarnaast ook nog eens meer grip bij wegrijden en in een bocht. 

Heeft u uw zomerbanden nog niet omgewisseld? Maak snel een winterbandenafspraak. Wat er dan met uw zomerbanden gebeurt? Wij vertellen het u hier

Stel ook alvast een setje winterspullen samen met ruitontdooier, slotontdooier en ijskrabbers. Op uw bestemming bewaart u deze het beste in uw accommodatie.

toyota-van-gent-wintersport-banden

Op weg naar een week vol plezier

Tijdens de reis toe aan een stop? Zet, wanneer u parkeert, de auto in P of in de eerste versnelling. U kunt uw auto beter niet op de handrem zetten, deze kan namelijk vastvriezen. U wilt natuurlijk wel aankomen op de bestemming. Deze tip geldt ook wanneer u op uw bestemming bent.

Tijdens de file

Een vakantie is bijna geen vakantie zonder file. Wees voorbereid en neem genoeg eten en drinken mee. Zorg voor warme dekens, een volle telefoonbatterij (plus lader) en een navigatiesysteem of kaart. U weet niet wanneer en waarom er iets misgaat op de route en kunt hier beter goed op voorbereid zijn.

Rijden in de sneeuw

Sneeuwkettingen zijn een hulpmiddel om op een besneeuwde weg te rijden. Ze geven extra grip en veiligheid op wegen waar veel sneeuw en ijzel ligt. De wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, worden aangegeven met een verkeersbord. U kunt checken of sneeuwkettingen nodig zijn voor uw bestemming. Tip: oefen voordat u vertrekt met het plaatsen van de sneeuwkettingen. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Sneeuwkettingen kunt u bij ons aanschaffen.

toyota-van-gent-wintersport-dakkoffer

Bestemming bereikt

Eenmaal aangekomen in de bergen, hoopt u natuurlijk op een dik pak sneeuw. Maak bij vertrek naar de piste of supermarkt uw auto sneeuwvrij. Het kan gevaarlijk zijn wanneer dit tijdens het rijden loskomt. Heeft u de auto op de bestemming niet meer nodig? Dan kan een sneeuwhoes uitkomst bieden.

Mocht uw ruit nou ook nog eens bevroren zijn, let er dan op dat u deze niet ontdooit met warm water. Het warme water kan barsten veroorzaken. Gebruik de meegenomen ijskrabber of vloeibare ruitontdooier. Nog beter (en minder koud voor uw handen!) is het voorkomen van een bevroren ruit. Dat kan door een doek of anti-ijsdeken op de ruit te plaatsen.

Tijd om de piste op te gaan! Is uw auto sneeuwvrij en zijn de ramen schoon, maar krijgt u de sleutel niet in het slot omdat deze is vastgevroren? Geen zorgen. U ontdooit deze met de slotontdooier.

Goede reis en veel wintersportplezier!