De Mirai is de innovatie van het decennium

Update: 17 maart, 2016

Het team van CAM onderzocht maar liefst ruim 8.000 innovaties uit de periode 2005-2015. De rangorde van de lijst wordt bepaald door de mate van innovatie en in hoeverre de noviteit relevant is voor zowel de markt als de auto-industrie.

Uitstoot slechts waterdamp
De winnaar Toyota Mirai is ’s werelds eerste in productie genomen brandstofcelauto die te koop is voor het publiek. Waterstof wordt in de ‘Fuel Cell Stack’ omgezet in elektriciteit die vervolgens de 114 kW/155 pk sterke elektromotor aandrijft. Daarmee is de Toyota Mirai een ‘zero emission’-auto; uit de uitlaat komt slechts waterdamp.

Gebruiksgemak
De actieradius van de Toyota Mirai is te vergelijken met die van een benzineauto. Bovendien is de Mirai net zo snel en gemakkelijk te tanken. Het niet bijster populaire ‘stekkeren’ bij elektrische of semi-elektrische auto’s is bij de Mirai niet van toepassing. Met dit hoge gebruiksgemak is de Mirai uitermate geschikt voor het afleggen van grotere afstanden. Zónder enige schadelijke uitstoot.

Mirai overtreft verkoopverwachtingen
De Toyota Mirai overtreft in Japan alle verkoopverwachtingen en heeft reeds voet op Europese bodem gezet. Toyota gaat de brandstofcelauto al aan klanten in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië leveren. In deze landen is de infrastructuur voor waterstofauto’s verder ontwikkeld dan in Nederland. Wanneer de Mirai in Nederland leverbaar is, is dan ook nog niet bekend.

Prius Plug-in Hybrid pakt brons
Overigens staat de Toyota Prius Plug-in Hybrid ook op de lijst van 100 innovatieve technologieën uit de autobranche. Geïntroduceerd in 2012, is het de eerste in productie genomen plug-in hybride auto wereldwijd. Zijn brandstofverbruik van slechts 2,1 l/100 km gemiddeld (NEDC) en CO2-uitstoot van 49 gr/km beloont CAM met een derde positie. In Nederland geniet de Prius Plug-in Hybrid nog dit jaar van 7 procent fiscale bijtelling.