De bZ4X de nieuwe batterij-elektrische SUV van Toyota

Geplaatst op 20 oktober 2021 in Toyota/Modelnieuws , Milieu/innovatie
Update: 1 september, 2022

Elektrificatie is niet nieuw voor Toyota; al een kwart eeuw heeft het merk hiermee ervaring. Met de Toyota bZ4X kondigt Toyota de eerste van een reeks toekomstige batterij-elektrische auto’s aan. 

Laag zwaartepunt en uitgekiende gewichtsbalans

Toyota is op weg naar ‘zero emission’ en richt zich hierbij op verschillende aandrijfvormen: hybride elektrisch, plug-in hybride elektrisch, batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch. Al deze technologieën samen helpen om het doel van CO2-uitstoot af te bouwen en CO2-neutraliteit te bereiken. 

De productieversie van de Toyota bZ4X volgt op de eerder dit jaar gepresenteerde conceptversie. De letters bZ staan voor ‘Beyond Zero’. De onder de vloer geplaatste batterij vormt een integraal onderdeel van het chassis, wat volledig ten goede komt aan het lage zwaartepunt, de uitgekiende gewichtsbalans voor/achter en de hoge carrosseriestijfheid van de auto, wat resulteert in optimale veiligheid, rijcomfort en wegligging.

Ruimer dan Toyota RAV4

De buitenafmetingen van de Toyota bZ4X illustreren de voordelen van het e-TNGA-platform. Zo is de Toyota bZ4X bijvoorbeeld 85 mm lager dan de Toyota RAV4, terwijl de wielbasis 160 mm langer is en de motorkap 50 mm lager. Ook zijn de overhangen voor en achter korter dan bij de RAV4. Tegelijkertijd biedt de bZ4X meer interieurruimte en een uitstekende wendbaarheid.

Aerodynamische elementen

Het ontwerp bevat aerodynamische elementen die bijdragen aan de grote actieradius van de bZ4X. Denk aan de volledig afgedekte bodem, tweedelige dakspoiler, kleine spoilerrand onder de achterruit, diffusor aan de achterzijde en een onder een nauwkeurig bepaalde hoek geplaatste achterruit. Ook zorgen de openingen op de uiterste hoeken van de voorbumper voor minder turbulentie van de luchtstroom langs de voorwielen. De smalle, onderste grille is voorzien van een klep om zowel koellucht naar de batterij te leiden als de luchtweerstand te verlagen.

Keuze uit twee aandrijfvarianten

Toyota levert de bZ4X met keuze uit twee aandrijfvarianten. De voorwielaangedreven versie heeft een elektromotor met 150 kW vermogen en 265 Nm koppel, waarmee een acceleratie van 0-100 km/u in 8,4 seconden mogelijk is. De topsnelheid bedraagt 160 km/u. Er is ook een vierwielaangedreven versie met 160 kW en 336 Nm koppel. De topsnelheid is gelijk aan die van de voorwielaangedreven versie, terwijl de acceleratie van 0-100 km/u slechts 7,7 seconden vergt. 

De aandrijflijn biedt de mogelijkheid van ‘single pedal drive’. Hierbij zorgt de extra sterke energieregeneratie bij ‘gas los’ voor een zodanig sterke vertraging, dat de bestuurder met enkel het stroompedaal kan accelereren én remmen.

Actieradius en batterijcapaciteit

Om ervoor te zorgen dat de Toyota bZ4X gemoedsrust biedt op het gebied van rijbereik, heeft Toyota al zijn expertise van bijna 25 jaar ontwikkeling van geëlektrificeerde aandrijflijnen benut. De lithium-ion-batterij biedt een capaciteit van 71,4 kWh, goed voor een actieradius van meer dan 450 kilometer (WLTP). In lijn met de ontwikkelingstargets verwacht Toyota een marginale afname van de prestaties van de batterij – ongeveer 10% – in tien jaar tijd of na 240.000 gereden kilometers (wat het eerste is bereikt). De genoemde cijfers zijn afhankelijk van de uitvoering van de Toyota bZ4X en nog onder voorbehoud van homologatie. 

Meervoudige bewaking
De sleutel tot de kwaliteit en duurzaamheid van de batterij is de meervoudige bewaking van spanning, stroom en temperatuur, op celniveau. Als een abnormale warmteontwikkeling wordt gedetecteerd, worden automatisch controles geactiveerd. Er zijn tegenmaatregelen genomen om materiaaldegradatie tegen te gaan en het fabricageproces is beveiligd om te voorkomen dat vreemde stoffen in de batterij terechtkomen. Een primeur voor Toyota is dat de batterij watergekoeld is.

Bescheiden vermindering bereik bij kou 

Dankzij het efficiënte en effectieve verwarmingssysteem van de bZ4X is de betrouwbaarheid van de batterij gegarandeerd, ook bij lage temperaturen. Door de aanwezigheid van een warmtepomp blijft de betrouwbaarheid behouden bij temperaturen onder het vriespunt, met slechts een bescheiden vermindering van het bereik in vergelijking tot concurrerende modellen. Ook kan de batterij via een snellader worden opgeladen zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid of de levensduur. Bij een 150 kW snellader (CCS2) is opladen tot 80% van de capaciteit mogelijk in ongeveer 30 minuten. 

Interieurdesign

Het thema in het interieur is ‘lagom’ – Zweeds voor ‘precies goed’. Dat komt tot uiting in het comfort, de ruimte en de huislijke sfeer. Die sfeer wordt versterkt door de toepassing van zachte, geweven bekledingsstoffen, satijn afwerkingsdetails en de optie van een panoramisch dak.

Het instrumentenpaneel is slank van vorm en laag geplaatst. Dat versterkt het gevoel van openheid en biedt de bestuurder optimaal zicht naar voren. De 7-inch TFT instrumenten- en informatiedisplay bevindt zich direct in het blikveld van de bestuurder en kan de display met minimale oogbewegingen zien, wat het principe ‘handen aan het stuur, ogen op de weg’ ondersteunt.

Nieuw steer-by-wire-systeem

De vierwielaangedreven versie van de Toyota bZ4X is voorzien van twee 80 kW sterke elektromotoren, waarbij een op de vooras en een op de achteras gemonteerd is. XMODE met diverse rijmodi is te selecteren voor rijden in moeilijke omstandigheden, met instellingen voor sneeuw/modder, diepe sneeuw en modder (snelheden tot 20 km/u) en Grip Control voor zwaarder terrein (onder 10 km/u).

De bZ4X wordt verder als eerste productiemodel van Toyota leverbaar met het nieuwe steer-by-wire-systeem ‘One Motion Grip’. Hierbij werkt de besturing zonder mechanische verbinding tussen het stuur en de voorwielen. De wielen worden elektronisch bestuurd op basis van de input van het stuurwiel. Dankzij dit ruimtebesparende systeem biedt de auto meer beenruimte, een betere zitpositie en een gemakkelijkere in- en uitstap. Het traditionele stuurwiel is vervangen door de zogenoemde One Motion Grip-control, die het besturen van de bZ4X gemakkelijker maakt en ‘overpakken’ overbodig maakt. ‘Full-lock’ kan worden bereikt met slechts een draai van 150 graden. 

Royale zit- en bagageruimte

Dankzij de lange wielbasis is de beenruimte in de Toyota bZ4X voor alle inzittenden toonaangevend in dit segment. De afstand tussen de inzittenden voorin en achterin bedraagt maar liefst een meter, gemeten op heuphoogte. Ook de bagageruimte is royaal: met de achterbank in de normale positie bedraagt de inhoud 452 liter. 

Zonnepanelen in het dak

De actieradius van de Toyota bZ4X kan worden vergroot met de optionele zonnepanelen in het dak (solar roof) van de auto. Die 100% duurzaam gegenereerde zonne-energie wordt dan direct in de batterij opgeslagen. Bovendien zijn de zonnepalen altijd actief, met of zonder ingeschakeld contact. Toyota heeft berekend dat het systeem in een heel jaar voldoende energie kan opwekken om 1.800 kilometer te rijden.

3de generatie Toyota Safety Sense

Toyota voorziet de bZ4X van de 3de generatie van Toyota Safety Sense. Dit pakket aan veiligheids- en assistentiesystemen omvat nieuwe en verbeterde functies – zoals een groter detectiebereik – die bescherming bieden tegen nog uiteenlopender risico’s op veel voorkomende ongevallen. Verder is ook een nieuw multimediasysteem met software-updates ‘over-the-air’ (OTA) beschikbaar.

Verder dan nul emissie

Nul emissie is slechts een deel van de ambitie van Toyota – dat geeft het woord ‘beyond’ in ‘Beyond Zero’ ook aan. Toyota wil nog betere mobiliteit voor iedereen bieden, met producten en diensten die het rijplezier verhogen, veiligheid bieden aan alle verkeersdeelnemers en helpen om de samenleving wereldwijd te verbeteren.

Europees debuut

De nieuwe Toyota bZ4X maakt zijn Europese debuut op 2 december 2021.

Lees meer over de bZ4x op onze modelpagina

 

* De genoemde cijfers zijn nog onder voorbehoud van homologatie.