Alles over grijs kenteken van Toyota

Geplaatst op 03 augustus 2015 in Handige tips
Update: 20 april, 2022

Grijs kenteken is iets typisch Nederlands. De bestaande personenauto versies moeten worden ‘omgebouwd’ tot grijs kenteken. Dit is een behoorlijke ingreep op uw auto met soms verstrekkende gevolgen wanneer dit niet professioneel gebeurd.

Eigenschappen van origineel ombouwen

Toyota levert alle grijs kenteken modellen als originele uitvoering. Dit betekent natuurlijk dat bij ombouw aan alle strenge veiligheids- en kwaliteitseisen van Toyota voldaan moet worden. Een origineel omgebouwde Toyota Van is dan ook voorzien van een aantal unieke kenmerken:

Hoger trekgewicht aanhanger
Voor de Nederlandse markt beschikken de originele Toyota Van’s over een zgn. eigen typegoedkeuring. Dit houdt in dat deze Van’s voor de Wet een andere auto zijn dan de geel kenteken variant. Hierdoor heeft de Land Cruiser Van een verhoogd trekgewicht (geremd) van 3.500kg in plaats van de gebruikelijke 3.000kg. De overige modellen hebben geen verhoogd kentekengewicht.


Productaansprakelijkheid -belangrijk!-
Ombouw naar grijs kenteken is een behoorlijke aanpassing aan de auto. Wanneer dit origineel via Toyota plaatsvindt, behoudt uw auto te volledige productaansprakelijkheid. Wanneer een auto grijs is geïmporteerd en/of niet origineel is omgebouwd vervalt deze productaansprakelijkheid. Met andere woorden: dan is de auto niet meer origineel en kan Toyota niet aansprakelijk worden gesteld voor het (bijvoorbeeld) niet goed uitklappen van een airbag en daaruit voortvloeiend letsel. 


Werking airbags
Bij ombouw met een ‘hoog’ tussenschot, is dit schot zo vormgegeven dat de Curtain Airbags nog gewoon kunnen ontvouwen. Erg belangrijk omdat hier de volledige werking van het veiligheidssysteem van de auto intact blijft, en u dus optimaal beschermd bent.

Dode hoek
De rechter zijruit blijft transparant maar getint, hierdoor heeft u bij het afslaan geen last van een grote dode hoek. Door de tint vormt de ruit een geheel met de donkere achterruiten.

Dakverhoging 
Een aantal ombouwvarianten kunnen worden uitgerust met een verhoogd dak. De originele dakverhogers zijn speciaal ontworpen voor deze auto’s. Dit geeft het mooiste resultaat qua styling en aerodynamica. Dit voorkomt windgeruis en zorgt ervoor dat de originele lijn van de auto zoveel mogelijk tot zijn recht komt.


Stoelen
Bij iedere uitvoering worden er geen concessies gedaan op het gebied van comfort, de stoelen blijven maximaal verstelbaar.


Afwerking
De laadruimte van de auto wordt perfect afgewerkt. De tussenschotten zijn voorzien van hoogwaardig tapijt, net als de afgedichte ruit aan de linkerkant. Ook de vloer is voorzien van zwaar tapijt. Alle montage gebeurt zoveel mogelijk met originele bevestigingsmaterialen waardoor vervelende rammeltjes worden voorkomen. De laadruimte is ook te voorzien van een rubberen vloermat.

Banken, ruiten en gordels
Alle originele toebehoren als achterbank(en), gordels, ruiten en montagemateriaal worden meegeleverd. Hierdoor is de auto weer als geel kenteken terug te bouwen indien gewenst.

Welke ombouw varianten zijn er?

Bij de Land Cruiser Van kunt u kiezen uit totaal 5 verschillende versies.
Laten we beginnen met het verklaren van een aantal termen:

High roof
De High Roof versies zijn voorzien van een volledige dakverhoging met binnendak. De laadruimte met volledig vlakke laadvloer en het 30 cm hoge kopschot van deze versie zijn grotendeels voorzien van luxe bekleding.

Standard roof
De Standard Roof versies zijn voorzien van een aan de bestuurderszijde beklede, volledige tussenwand (tot aan het dak) met design ruit en ovale versteviging. De tussenwand is zo uitgevoerd dat de werking van de curtain airbags mogelijk blijft. De laadruimte heeft een volledig vlakke en beklede laadvloer.

Blind Van
Het tussenschot of kopschot is direct achter de stoelen geplaatst (langste laadvloer).

Window Van
Het tussenschot of kopschot is ca. 30 cm achter de voorstoelen geplaatst. Hierdoor ontstaat er een praktische ruimte tussen het schot en de voorstoelen.

3-deurs
Een 3-deurs uitvoering heeft altijd een hoog dak en een kopschot. Dit heet High Roof Blind Van (HRBV).

Het kopschot is direct achter de voorstoelen geplaatst. Deze variant heeft links één volledig geblindeerde en rechts één ongeblindeerde zijruit. De laadruimte is vanuit de achterdeur te bereiken.

5-deurs
Er zijn 4 verschillende 5-deurs uitvoeringen met een standaard dak en een volledige tussenwand (tot aan het dak) of een verhoogd dak met een kopschot.

Standard Roof Blind Van (SRBV)
Bij de Blind Van is de tussenwand direct achter de voorstoelen op de B stijl geplaatst. De tussenwand is zo uitgevoerd dat de werking van de curtain airbags mogelijk blijft. Hiervoor zijn speciale “uitbreek stukken” in de wand geplaatst. Naast het raam zijn extra profielen aangebracht zodat de wand zijn stevigheid behoudt.

Standard Roof Window Van (SRWV)
Deze variant heeft links en rechts een gedeeltelijk geblindeerde zijruit in de achterportieren. Links achter zit één volledig geblindeerde en rechts achter één ongeblindeerde zijruit. De volledige tussenwand is halverwege de achterdeuren op de C stijl geplaatst. Ongeveer 30 cm vanaf de voorstoelen. De tussenwand is zo uitgevoerd dat de werking van de curtain airbags mogelijk blijft. Achter de voorstoelen is er extra, via de twee achterportieren, makkelijk bereikbare ruimte aanwezig. De laadruimte is vanuit de achterdeur te bereiken.

High Roof Blind Van (HRBV)
Deze variant heeft links één volledig geblindeerde en rechts één ongeblindeerde zijruit in de achterportieren. Links en rechts achter zitten volledig geblindeerde zijruiten. Het 30 cm hoge kopschot is direct achter de voorstoelen, op de B stijl geplaatst. De laadruimte is vanuit de drie achterdeuren te bereiken.

High Roof Window Van (HRWV)
Deze variant heeft links één gedeeltelijk geblindeerde en rechts één ongeblindeerde zijruit in de achterportieren. Links en rechts achter zitten volledig geblindeerde zijruiten. Het 30 cm kopschot is halverwege de achterdeuren, op de C stijl geplaatst. Achter de voorstoelen is er extra, via de twee achterportieren, makkelijk bereikbare ruimte aanwezig. De laadruimte is vanuit de achterdeur te bereiken.

Een Toyota Van is een stijlvolle representatieve auto die altijd past in uw huisstijl. De zwarte blinderingspanelen kunnen eventueel in de kleur van de carrosserie gespoten worden zodat de belettering nog beter uitkomt.

Land Cruisers zijn ook te voorzien van een luchtreminrichting en vangmuil voor nog zwaardere treklasten. Informeer hier naar bij onze 4WD verkopers.