Wat zijn de regels voor kinderzitjes?

Geplaatst op 24 mei 2011 in Handige tips
Update: 27 maart, 2024

Voor het veilig vervoeren van kinderen in de auto zijn strenge regels, en dat is maar goed ook. Deze Europese regels hebben als doel om kinderen beter te beschermen. De allerbelangrijkste regel voor alle kinderen (én volwassenen) is natuurlijk: doe de gordel om.

Kinderzitje auto regels

Allereerst is het goed om te weten wanneer je voor een kind een kinderzitje aan moet schaffen. We zetten de regels voor een kinderzitje in de auto voor je op een rij:

  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen uitsluitend vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje (dit geldt niet in een taxi of bus);
  • Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten verplicht in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd;
  • Een kinderzitje is goedgekeurd volgens het verplichte ECE-reglement 44/03 of 44/04 als het het juiste keuringslabel of -sticker heeft;
  • De zitting werkt pas echt volgens de regels als het op de juiste manier is vastgezet. Volg dus goed de stappen van de handleiding.

Wanneer zitverhoger?

Naast een kinderzitje heb je een zitverhoger. Wanneer gebruik je deze zitverhoger? Bij kinderen die groter zijn dan 1,35 meter mag deze zo nodig worden gebruikt.

Uitzonderingen

Er zijn binnen deze regels een paar uitzonderingen die we graag met je doornemen.

Te weinig plaats

Als er op de achterbank van de auto al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag het kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Vervoer van 'andere' kinderen

Van verzorgers wordt verwacht dat ze voor het kind een kinderzitje in de auto hebben, maar er rijden misschien ook weleens andere kinderen mee. Voor hen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand (dus niet tijdens een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen). Als dit regelmatig voorkomt, is het veel veiliger om toch voor een of meer extra kinderzitjes te zorgen.

Taxi- en busvervoer

In bussen en op de achterbank van een taxi is een kinderzitje niet verplicht. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen moeten dan, voor zover aanwezig, de gordels gebruiken.

Een paar tips

We sluiten dit blog af met een paar tips hoe je ervoor zorgt dat het autostoeltje zo goed mogelijk zit en de autorit hierdoor zo veilig mogelijk wordt voor je kind.

Airbag

Als een zitplaats een airbag heeft, mogen kinderen niet worden vervoerd in een (baby)autostoeltje dat tegen de rijrichting in is geplaatst, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Of dat uitschakelen mogelijk is en hoe dat moet, staat in de gebruiksaanwijzing van de auto. Doe dit echter alleen als er daarvoor een mogelijkheid is ingebouwd in de auto. Wij als bedrijf schakelen geen airbags uit. Dit is in verband met de aansprakelijkheid in geval van een aanrijding met letsel.

Gordels en kinderzitjes goed gebruiken

Het is verplicht om de autogordels en kinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Het diagonale deel van de gordel mag bijvoorbeeld niet achter de rug langs of onder de arm door worden gedragen. Daarvoor is de gordel niet ontworpen en hij werkt dan ook niet goed. Ook voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind is het veel veiliger de gordel op de juiste manier te dragen: het heupgedeelte onder de buik, zo laag mogelijk over het bekken, het diagonale deel over de borst, boven de buik.

We wensen jou en je kind(eren) veel veilige ritten!