Verkoop Fuel Cell Toyota Mirai overtreft alle verwachtingen

Update: 17 maart, 2016

De enorme populariteit zal voor de leveringstermijn van de Mirai (Japans voor toekomst) gevolgen hebben. Kopers zullen langer op hun waterstofauto moeten wachten dan oorspronkelijk gepland.

Zakelijke markt én particulieren kopen Mirai
Zo’n 60% van de orders komt van overheden op verschillende niveaus en van fleetowners. De overige 40% komt voor rekening van particulieren, die aangeven duurzaam en volledig emissieloos te willen rijden. Het overgrote deel van de Mirai’s zal zijn weg vinden naar Tokio en de prefecturen Kanagawa (Yokohama), Aichi (Nagoya en Toyota City) en Fukuoka.

Auto op waterstof: ultraschoon
De Toyota Mirai is Toyota’s inlossing van de belofte van een schonere wereld voor iedereen. De Mirai heeft een actieradius van een conventionele auto en rijdt op waterstof én zuurstof uit de buitenlucht. In de door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack worden deze twee componenten bij elkaar gebracht en wordt er elektriciteit geproduceerd op basis van een ultraschone chemische reactie. Het afvalproduct is namelijk alleen water.

Nederlandse markt: nog even geduld
Toyota is met de start van de verkoop van de Mirai begonnen in Japan. Amerika volgt binnenkort. Europese landen met een goede waterstof(tank)infrastructuur komen later dit jaar aan de beurt. De Nederlandse markt moet nog even geduld hebben: bij gebrek aan voldoende tankstations in ons land, doet Toyota voorlopig geen uitspraken over de introductie op de Nederlandse markt.