Veel gestelde vragen over diefstal diverse Toyota modellen

Geplaatst op 15 augustus 2022 in Handige tips , Van Gent nieuws
Update: 11 oktober, 2023

Zoals u misschien al heeft vernomen in de verschillende nieuwsberichten is het aantal autodiefstallen toegenomen de laatste tijd.

Ook Toyota heeft hier last van. Toyota is populair als tweede automerk van Nederland en helaas ook onder het dievengilde. Het gaat bij Toyota voornamelijk (maar niet uitsluitend) om de RAV4 Hybrid, de Land Cruiser en de C-HR Hybrid.

Waarom worden deze auto’s gestolen?

De markt werkt met vraag en aanbod, en dit geldt ook voor de “gestolen auto markt”. Wanneer de vraag naar auto’s groot is gaan de diefstallen ook omhoog. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Toyota’s.

Hoe gaan de dieven doorgaans te werk?

De diefstal wordt van verschillende methoden gebruik gemaakt. De belangrijkste zijn de 'Relay Attack' en doormiddel van inpluggen op het CAN netwerk van de auto.

Relay attack

Simpel uitgelegd gaat dit als volgt in zijn werk:

Uw auto moet beschikken over een smart entry systeem (ook wel smart key genoemd). Dit systeem detecteert de sleutel van de auto wanneer deze in de buurt is (binnen 1 meter) om de deuren te openen. Wanneer de sleutel in de auto wordt gedetecteerd, kan deze worden gestart. Heeft uw auto geen "slimme sleutel"? Dan is deze manier van stelen niet mogelijk bij uw auto.

De dieven gaan als het volgt te werk: zij beschikken over apparatuur welke het signaal van de sleutel kan opvangen. Bijvoorbeeld wanneer deze 's nachts bij u in huis ligt. Dit signaal wordt vervolgens versterkt en doorgezonden richting een handlanger. Deze staat met een apparaat bij uw auto welke het signaal van de sleutel opnieuw uitzendt. De auto reageert zoals op de echte sleutel en zal ontgrendelen. En, wanneer ingestapt, ook starten.

Zo kan de auto zonder zichtbare schade gewoon wegrijden. Uiteindelijk zullen de dieven de auto wel moeten aanpassen want zonder sleutel kan dit trucje niet worden herhaald, maar hier hebben de dieven op de locatie waar ze de auto heen brengen alle gelegenheid voor.

Inpluggen op CAN netwerk van de auto

Een tweede methode beleeft de laatste tijd een opmars: de dieven proberen van buitenaf een van de stekkerverbindingen te pakken te krijgen waarop ze verbinding kunnen maken met het netwerk van de auto. Een speciaal geprepareerd apparaat pluggen ze hierop in. Op deze manier kunnen ze informatie over de sleutel uitlezen. Het kastje wat is ingeplugd doet dan alsof het de sleutel is. De auto weet niet beter dan dat de sleutel er bij is en zal starten.


Wat doet de verzekering?

Is uw auto casco (all risk) of beperkt casco verzekerd? Dan bent u verzekerd tegen de gevolgen diefstal.  Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

Wat kunt u zelf doen?

1. Activeer uw MyT account

Deze maatregel voorkomt de diefstal niet maar kan de locatie van het voertuig volgen. Vanaf 2019 zijn de dan nieuw uitgekomen Toyota modellen voorzien van connectiviteit. Dit heet MyT. Wanneer u een account aanmaakt bij Toyota en uw auto verbindt met MyT, kunt u o.a. zien waar de auto zich bevindt. Diverse gestolen auto's zijn dankzij MyT terug gevonden. Dit systeem is niet waterdicht. Er zijn voor de dieven manieren om de communicatie met Toyota te onderbreken en het systeem onklaar te maken. Snelheid is daarom geboden mocht uw auto onverhoopt ineens weg zijn. De kans is met snel handelen het grootst dat nog te zien is waar deze auto staat of het laatst gezien is.

LET OP: de MyT functionaliteit is geleidelijk beschikbaar gekomen in de diverse Toyota-modellen. Zie onderstaand een overzicht van modellen en per wanneer deze van een connectiviteitsmodule is voorzien. Deze module is niet achteraf toe te voegen aan uw auto.

AYGO X Alle
Yaris Vanaf 2019 (nw model)
Yaris Cross Alle
Corolla Vanaf 2019 (nw model)
RAV4 Vanaf 2019 (nw model)
C-HR Vanaf 2020 (facelift)
Land Cruiser MyT niet beschikbaar
   

Meer informatie over MyT vindt u hier

Hoe kunt u uw auto extra beveiligen?

1. Een extra startonderbreker

Deze extra startonderbreker moet gedeactiveerd worden voordat de auto gestart kan worden. De autosleutel alleen is dan niet voldoende. Dit werkt met een extra kastje, bijvoorbeeld aan uw sleutelhanger. Wanneer dit kastje in de auto aanwezig is, wordt de startonderbreker gedeactiveerd. Dit zorgt voor een gebruiksvriendelijke en toch veilige ervaring.

Kosten van een startonderbreker liggen op € 475,- incl BTW/ 392,- ex BTW.

  • inclusief montage
  • twee active tags
  • SCM certificaat

2. Bearlock

Dit is een versnellingsbakslot. De versnellingspook kan niet worden bediend zonder deze eerst met een speciale sleutel te ontgrendelen. De auto is op deze manier niet eenvoudig weg te rijden. Kosten van een bearlock zitten op € 774,- inc BTW/ € 639,- ex BTW.

3. Een peilzender

De auto is ook te voorzien van een peilzender. Deze laat periodiek kort een signaal achter waar de auto is. De zender is verstopt in de auto en niet te lokaliseren door de dieven. Het kastje zend diverse signalen uit die kunnen worden uitgelezen. Eenmaal gestolen kan de auto met dit kastje op verschillende manieren worden gelokaliseerd. Locatie kan ook in de app door de klant ingezien worden.

  • Dit voorkomt diefstal niet, zorgt ervoor dat de auto sneller te vinden is.
  • Is gemakkelijk over te zetten in evt. andere auto
  • Levensduur batterij ong. 3 jaar. batterij is niet te vervangen.
  • Er is een abonnement nodig.

Kosten peilzender € 435,- inc. BTW / 359 ex BTW. inclusief inbouw en SCM certificaat TV01. Kosten Abonnement 9,- ex BTW per maand. Hiervoor wordt de auto ook teruggehaald bij diefstal.

4. Alarm

De auto wordt voorzien van een SCM goedgekeurd alarm deze moet, om dit type diefstal te voorkomen, werken met een aparte afstandsbediening. Wanneer deze afstandsbediening niet wordt bediend, gaat het alarm af en is de auto ook niet te starten. Wilt u weten wat het kost om een van deze zaken op uw auto te installeren? Neem dan contact met ons op. Dit kan per model afwijken.

Wat kunt u doen tegen relay attacks?

Sleutel inactief maken door energiespaarstand

Uw sleutel kunt u in de energiestand ofwel een ‘slaapstand’ zetten. Dit is een functie die niet erg bekend is bij bestuurders. Het werkt als volgt:

Houd op de afstandsbediening de sluitknop ingedrukt en druk gelijktijdig twee keer op de ‘open’ knop. Het lampje gaat even knipperen en de sleutel zendt nu geen signaal meer uit.

LET OP: Iedere keer dat u één van de knoppen op de afstandsbediening gebruikt wordt de energiebesparende functie uitgeschakeld en is het Smart entry-systeem weer actief.

Sleutel in hoesje of blik opbergen

Er bestaan sleutelhoesjes die het signaal van de sleutels tegen houden. Er bestaat echter altijd een kans dat dit signaal toch “weglekt”. Uw sleutel in metalen blikje stoppen kan ook uitkomst bieden. Dit is echter ook nooit 100% gegarandeerd veilig. Controleer goed met de sleutel in het blik of de auto niet opengaat, doet hij dit wel, dan "lekken"de radiogolven alsnog weg.

Sleutelhoesjes zijn bij ons verkrijgbaar vanaf € 24,95

Smart entry systeem uitschakelen

Het gehele smart entry systeem is ook uit te schakelen. De auto reageert dan alleen nog op de afstandsbediening. Om te kunnen starten moet de sleutel dichtbij de startknop gehouden worden. Het uitschakelen kan via het centrale bedieningsscherm in uw auto onder: voertuiginstellingen>deurvergrendeling Of portierslotinstellingen*. Of wij kunnen dit voor u uitschakelen.

Uw sleutel ombouwen tot motion key

Het is mogelijk om uw sleutel om te bouwen tot motion key. Deze zeldt dan geen signaal meer uit wanneer deze stil ligt. Dit is een SCM goedgekeurde maatregel, en u ontvangt ook een SCM certificaat. Kosten voor een set (twee sleutels) zijn € 335,- + certificeringskosten.