Toyota gaat racen met Hybrides

 

De 24 uur van Le Mans krijgt er twee hele bijzondere voertuigen bij. Toyota gaat voor het eerst in de geschiedenis meedoen met een Hybride!

De TS030 HYBRID. En we gaan niet met één exemplaar naar Le Mans. Maar we doen op 16 en 17 juni met twee raceauto’s mee  aan de hoogste klasse van de 24 uren: de LMP1. Dat maakt TOYOTA Motorsport gisteravond bekend bij de presentatie van de TS030 HYBRID; de eerste Full Hybrid racer die mee zal doen aan de roemruchte endurance race op Le Mans.

Toyota MOTORSPORT presenteerde gisteren op Paul Ricard de TS030 HYBRID, de eerste Full Hybrid racer die aan de LMP1 klasse meedoet tijdens de 24 uur van Le Mans 2012Het is voor de derde maal dat Toyota zich inschrijft voor Le Mans. De laatste deelname met een eigen team en een eigen auto, de TS020, was in de jaren ’90. Sindsdien participeerde Toyota alleen als leverancier van motoren, waaronder aan Rebellion Racing, dat afgelopen jaar als eerste benzine-autoover de meet kwam.

De TS030 HYBRID – waarbij TS staat voor TOYOTA Sport – is echter een geheel nieuw hoofdstuk in de lange autosportgeschiedenis van Toyota. Daartoe werd niet alleen een geheel nieuw chassis maar ook een volledig nieuw motorblok ontwikkeld: een 3,4 liter grote V8.
Precieze specificaties zijn (nog) niet vrijgegeven, maar wel dat deze ongeblazen benzinemotor actief wordt ondersteund door twee elektromotoren: een op de vooras van Aisin AW en één op de achteras van Denso. Vanwege de restricties zal tijdens de race echter steeds maar één van de beide elektromotoren worden gebruikt.

Toyota MOTORSPORT presenteerde gisteren op Paul Ricard de TS030 HYBRID, de eerste Full Hybrid racer die aan de LMP1 klasse meedoet tijdens de 24 uur van Le Mans 2012Hoewel natuurlijk niet te vergelijken met de hybride aandrijflijnen die Toyota in straatauto’s monteert, kan de TS030 HYBRID ook (op lage snelheden) volledig elektrisch rijden, en regenereert de auto tijdens het rijden en afremmen energie terug dat direct weer kan worden hergebruikt.

De TS030 HYBRID zal op 5 mei tijdens de Six Hours of Spa-Francorchamps zijn racedebuut maken.

Hoor in dit filmpje hoe de auto elektrisch de pits uitrijdt en vervolgens het machtige geluid van de achtcilinder benzine motor!