Strengere regels winterbanden Duitsland

Geplaatst op 06 juni 2017 in Van Gent nieuws
Update: 19 februari, 2024

De regels voor winterbanden in Duitsland zijn verscherpt. We vertellen je er graag meer over.

Geen M+S- maar Alpine-symbool

Waar voorheen banden met alleen het kenmerk ‘M+S’ (Mud+Snow) nog voldeden, is dat inmiddels niet meer het geval. Nu geldt de verplichting om bij winterse omstandigheden banden te hebben met het Alpine-symbool.

Overgangsperiode

Deze verandering in regelgeving ging vanaf 2018 van kracht en inmiddels is de overgangsperiode bijna voorbij. Deze loopt tot 30 september 2024. Tot deze tijd mogen automobilisten nog hun M+S-banden als winterband gebruiken als deze zijn aangeschaft vóór 1 januari 2018. Winterbanden die gekocht zijn na die datum moeten voorzien zijn van het alpine-symbool.

Alpine symbool

Winterbanden verplicht Duitsland

Waar de winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, maar wel worden aangeraden, zijn ze in Duitsland wél verplicht bij winterse omstandigheden. Hierbij wordt een profiel van 4 millimeter aanbevolen.

Sneeuwketting Duitsland

De sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht waar dat is aangegeven. Houd de borden wat dat betreft dus goed in de gaten. Ga je de Duitse grens over? Dan adviseren wij altijd sneeuwkettingen mee te nemen.

Boete

Voldoet een automobilist niet aan de regels, dan kan hij een boete krijgen. De auto-eigenaar is ook aansprakelijk voor ongevallen in winterse omstandigheden als de auto met toestemming uitgeleend wordt en de bestuurder op verkeerde banden rijdt. De eigenaar krijgt dan een boete.

Ben jij van plan in de koude maanden naar Duitsland te gaan en wil je je zomerbanden wisselen voor de wintervariant? Wij helpen je graag!

Maak hier een afspraak voor jouw bandenwissel