Hoe zit het met de verbruikscijfers?

Geplaatst op 29 januari 2014 in Handige tips
Update: 17 maart, 2016

Wat voor een getal staat er eigenlijk ‘in de folder’?

Het getal in de folder is het verbruik wat tot stand is gekomen in een verbruikstest. Deze verbruikstest moet worden uitgevoerd volgens de Europese NEDC (New European Driving Cycle). Moet? Ja dit zijn de autofabrikanten verplicht. Dat is maar goed ook, anders kan iedereen wel claimen de zuinigste auto te hebben. De term “fabrieksopgave” is dus niet van toepassing. De fabrikant moet deze test slechts verplicht uitvoeren.

Hoe gaat deze test in zijn werk?

Het is goed om vooraf aan te tekenen dat deze test opgesteld is in 1970 en sindsdien nauwelijks meer is aangepast.

De auto wordt op een zogenaamde “rollenbank” geplaatst. Dit om invloeden van buiten, die behoorlijke invloed op het verbruik kunnen hebben, te elimineren danwel constant te houden. Bijvoorbeeld geen tegenwind, een vlakke weg en een constante buitentemperatuur (van zo’n 25 graden). Vervolgens gaat de auto een fictieve rit rijden, strikt volgens een vooraf opgesteld schema. Hierbij worden verbruikers als airco, achterruitverwarming en verlichting niet ingeschakeld.

NEDC test, verticaal snelheid, horizontaal tijd in sec.

Het verbruik in stadsverkeer (ECE15-rijcyclus) zit u in het linkerdeel van de grafiek.
Het verbruik buiten de stad (EUDC-rijcyclus) ziet u in het rechterdeel.

De ECE15 testrit simuleert een 4 km stadsrit met een gemiddelde snelheid van 18.7 km/u en met een maximum snelheid van 50 km/u. Totaaltijd is 780 seconden. Hetzelfde deel van de ECE15 rit wordt 4x herhaald om voldoende afstand en temperatuur te krijgen.

Dan volgt de buitenrit (EUDC) samengevat is dit:
- 20s stationair draaien
- Optrekken naar 70 km/u in 40s en dan 52s met constante snelheid
- Terug laten afzakken naar 50 km/u in 9s en 68s met constante snelheid
- Optrekken naar 70 km/u in 12s en 50s met constante snelheid
- Optrekken naar 100 km/u in 35s en 30s met constante snelheid
- Optrekken naar 120 km/u in 20s en 10s met constante snelheid
- Terug laten zakken naar 0 km/u in 33s en 20s stationair laten draaien

Uit het verbuik in deze test komt het officiele verbruikscijfer (normverbruik) voort.

Komen deze resultaten dan overeen met de dagelijkse praktijk?

Nee. Geen enkele test komt in de buurt van de dagelijkse praktijk, omdat er geen gemiddelde dagelijkse praktijk bestaat. Er zijn erg veel factoren van invloed op het brandstofverbruik, de belangrijkste zijn:

  • Temperatuur (bij lagere temperaturen gaat het verbruik behoorlijk omhoog)

  • Wind

  • Bandenspanning

  • Vlakke weg of niet / soort ondergrond

  • Belading/aanhanger/spullen op het dak

  • En de allerbelangrijkste: de rijstijl van de bestuurder

Geen enkele test zal daarom een exact realistisch verbruikscijfer geven.

Wat kan je dan met dit verbruiksgetal?
Doordat het een verplichte test is, zijn alle auto’s langs dezelfde lat gelegd. Hierdoor kan je ze wel goed onderling vergelijken op brandstofprestaties.

Kan de fabrikant dan niet een realistischer cijfer naast de ECE communiceren?
Nee, dit is zelfs verboden. Een aantal autofabrikanten heeft voorgesteld om meer realistische cijfers naast de testcijfers te communiceren, maar dit is niet toegestaan.

Hoe nu verder?
Momenteel wordt er al een aantal jaren gewerkt aan een nieuwe verbruikstest. Deze duurt langer, met hogere rijsnelheden en gaat een realistischer cijfer geven dan de huidige testcyclus. Het lijkt er helaas op dat het nog wel enkele jaren gaat duren voordat deze test in gebruik gaat worden genomen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

Vooralsnog houden we het normverbruik aan en halen we daar een factor vanaf om het meer realisitsche verbruik te communiceren. Ook is het mogelijk de website van travelcard te raadplegen (www.werkelijkverbruik.nl) hier wordt het verbruik van alle tankpashouders opgeslagen, of de website van de ANWB: http://www.anwb.nl/auto/besparen/top-10-zuinige-autos maar ook hiervoor geldt: het is slechts een indicatie. Onze ervaring is dat de ene klant met dezelfde auto vele malen zuiniger kan presteren dan de ander.