Hoe werkt een stop- startsysteem?

Geplaatst op 23 september 2013 in Handige tips
Update: 6 januari, 2017

Wat is het?

Een stop- startsysteem schakelt de motor van de auto uit als je stil staat. Op dat moment heb je geen aandrijving nodig, dus is het nutteloos dat de motor benzine staat te verbruiken. Als de motor uit gaat verbruikt deze geen druppel brandstof meer, wat gunstig is voor het verbruik en voor het milieu.

Hoe activeer je het stop- en startsysteem?

Om te kunnen zien of het stop- startsysteem functioneert bestaat er een internationaal symbool voor. De A met een pijl er omheen. Hieraan kunt u zien of het systeem werkt, of juist niet werkt.

De motor laten afslaan:
Een auto met handgeschakelde versnellingsbak: zet de auto in de vrij en laat de koppeling opkomen. De motor slaat uit en het lampje gaat branden.
Auto met automatische versnelling: houd de rem vast, de motor slaat dan automatisch af.

Let op: verder blijven alle systemen in de auto gewoon werken, zoals de radio en andere accessoires.

De motor weer laten starten:
Een auto met handgeschakelde versnellingsbak: wanneer u de koppeling weer in trapt om de auto in de versnelling te zetten, wordt direct de motor weer gestart. Dit gaat heel vlot, wanneer u de auto in de eerste versnelling gezet heeft, loopt de motor alweer en kunt u wegrijden.

Auto met automatische versnelling: wanneer u de rem loslaat zal de motor direct weer starten.

Wanneer werkt het stop- startsysteem?

Er zijn een aantal voorwaarden nodig voordat het stop- startsysteem zal kunnen werken:

  • De motor moet warm zijn : een koude start is nooit gunstig en een koude motor draait hoe dan ook minder voordelig. Daarnaast wordt de motorwarmte gebruikt voor verwarming van het interieur. Het is dus beter om een warme motor te hebben en daarom zal deze gedurende het opwarmen niet afslaan door het stop- startsysteem.

  • De airco (niet) ingeschakeld: de airco van uw auto wordt aangedreven door de motor. Wanneer de motor uit staat zal de airco dus ook niet koelen. Wanneer uw auto de airco nodig heeft om te koelen, zal de motor niet afslaan.

  • Staat van de accu: wanneer de spanning van uw accu laag is zal de motor niet afslaan, dit om te voorkomen dat de auto daarna niet meer zou kunnen starten. Wanneer de accu weer voldoende bijgeladen is, zal het stop- startsysteem weer gaan werken.

  • Snelheid niet boven de 10km/h: wanneer de auto niet harder gereden heeft als 10 km/h voordat deze weer stil staat (bijvoorbeeld kruipen in de file), zal de motor niet afslaan. Pas wanneer u harder gereden heeft en weer stil gaat staan, werkt het systeem weer.

  • Uitschakelen via de knop: het is ook mogelijk het stop- startsysteem geheel uit te schakelen via de knop op het dashboard. Daarmee werkt het systeem niet meer. U kunt natuurlijk bij een handgeschakelde auto gewoon de koppeling ingedrukt houden, de motor zal dan ook niet afslaan.