Hoe werkt tanken?

Geplaatst op 06 juli 2014 in Handige tips
Update: 5 augustus, 2024

Misschien heb jij net je rijbewijs of heb je tot nu toe altijd iemand anders laten tanken. Dan kun je je afvragen hoe het nu eigenlijk moet. Wij helpen je op weg in dit blog!

Aan welke kant zit mijn tankdop?

Allereerst is het goed om te weten aan welke kant jouw tankdop zit, want afhankelijk daarvan weet je aan welke kant je het pompstation binnen moet rijden. Je hoeft hiervoor eigenlijk alleen maar achter je stuur te gaan zitten en naar voren te kijken. Het antwoord staat namelijk recht voor je neus. Op het dashboard staat naast het tanksymbool een pijltje. Deze wijst naar de kant waar je het tankklepje kan vinden, je vindt dit symbool vaak bij je tankmeter. Heel handig!

Toyota tankdop

De Toyota tankdop zit meestal aan de linkerkant (aan de kant van de bestuurder). Dit in tegenstelling tot veel andere Europese auto’s. En dat heeft een heel mooi gevolg, namelijk:

  • De rij bij de pomp is daardoor vaak korter
  • En dus ben jij een stuk sneller aan de beurt én weer onderweg!

Welke pomp kies ik?

Bij het pompstation aangekomen, is het natuurlijk van belang dat je de juiste pomp kiest. Hiervoor moet je eerste weten of je auto op benzine of op diesel rijdt. Heb je een benzineauto, dan is het de vraag of je Euro 95 of 98 moet tanken. Als je dat niet weet, kun je dit in de gebruiksaanwijzing vinden. Het staat vaak ook vermeld bij je tankdop.

Hoe open ik mijn tankklep?

De meeste auto’s hebben de tankdop achter het klepje zitten en dit klepje kan meestal alleen geopend worden met een hendeltje binnenin de auto. Vaak op kniehoogte onder het stuur of naast de bestuurdersstoel. Vergeet ook niet je motor uit te zetten voor je gaat tanken. Heb je een automaat, zet dan je auto in de P-stand voordat je de motor uitzet. Vervolgens loop je naar buiten en draai je de tankdop los. Hier heb je meestal je autosleutel voor nodig. Leg hem, als hij niet vastzit aan de tankopening, ergens waar je hem kunt zien, zodat je hem niet kwijtraakt.

Bemande en onbemande pomp

Bij een bemande pomp kun je meestal meteen beginnen met tanken, omdat je achteraf binnen betaald. Als je bij een onbemande pomp bent aangekomen, ga je eerst naar de betaalterminal en volg je de instructies op het pinpad. Let op! Met cash betalen is hier niet mogelijk. Bij een bemande pomp (vaak) wel.

Hoe tank ik?

Dan is het tijd voor het tanken zelf. Je pakt het handvat van de juiste slang. Check nog eens of je de juiste hebt gepakt. Diesel is meestal zwart en Euro 95 is meestal groen, maar bekijk dat voor de zekerheid nog even goed. Heb je de juiste slang te pakken? Steek dan het uiteinde van het tankpistool diep in de tankopening. Je begint met tanken door de hendel in het tankpistool in te knijpen en met een pinnetje vergrendel je vervolgens het tankpistool, zodat je hem niet de hele tijd ingedrukt hoeft te houden. De pomp slaat automatisch af als je tank vol zit, maar als je eerder wil stoppen, laat je gewoon de hendel los. Je hangt vervolgens het tankpistool weer in de juiste houder aan de pomp.

Tank afsluiten

Als het goed is, weet je nu nog waar je je tankdop hebt gelaten. Doe hem weer op de tankopening en draai de dop goed dicht. Je weet dat de dop goed dicht zit als je een klik hoort. Zie je in de auto op je dashboard een waarschuwingslampje branden, dan zit de dop niet goed dicht en mag je nog wat verder draaien.

Betalen

Als je bij een bemande pomp bent aangekomen, is het natuurlijk belangrijk dat je nu nog even afrekent.

Wij wensen je veel succes bij je eerste keer tanken! Je zult zien dat het, als je er eenmaal bent, allemaal best wel voor zich spreekt.