Toyota Kampioen met de TS040 Hybrid

Update: 17 maart, 2016

In de langeafstandraces van de FIA WEC worden mens en machine tot in het extreme op de proef gesteld. Hoewel qua omvang en budget verreweg het kleinste fabrieksteam, wist de Toyota HYBRID TS040 onder leiding van de Nederlandse teammanager Rob Leupen het potentieel van de twee innovatieve hybride raceauto’s maximaal te benutten. Op Silverstone, Fuji en Shanghai werd zelfs de ‘dubbel’ gescoord, waarbij de twee raceauto’s als 1 én 2 over de meet kwamen.

Historische overwinning
Het kampioenschap voor constructeurs in de LMP1 (top)klasse komt twee weken nadat de Toyota coureurs Anthony Davidson en Sébastien  Buemi – die samen de Toyota HYBRID TS040 #8 delen – al beslag legden op het kampioenschap voor coureurs. Voor Toyota Racing is de winst als autobouwer historisch. Tot aan dit jaar, kwam de winnaar van de LMP1 aan het einde van het seizoen altijd uit Europa.

Zwaar gehavend, toch de snelste
Al bij de start van het seizoen was voor iedereen duidelijk dat Toyota een ijzersterke auto had gebouwd. De eerste race werd met grote overmacht gewonnen. Alleen in het bloedhete Austin (VS) kon de equipe van Toyota Racing geen vuist maken. Maar verder dicteerde Toyota het kampioenschap van 2014. Zelfs op Le Mans, waar het door pure pech als derde eindigde, toonde de TS040 zijn suprematie door in een zwaar gehavende conditie de snelste rondetijden te noteren.

Toyota Racing: in 2015 weer van de partij
Volgend jaar zal Toyota – vanzelfsprekend – de beide titels van 2014 verdedigen. En de concurrentie wordt groter, want naast Audi en Porsche heeft ook Nissan laten weten volgend jaar deel te willen nemen aan de LMP1 klasse van de FIA World Endurance Championship. De eerste race staat gepland voor 12 april 2015; de 6 uur van Silverstone.