Eerste waterstof taxi-vloot in Nederland met 35 keer Toyota Mirai

  • Allereerste taxi-vloot op waterstof in Nederland voor Noot Personenvervoer in Ede
  • Bestemd voor het WMO – vervoer in de gemeente Den Haag
  • Foodvalley gemeenten Ede en Veenendaal zetten ook in op waterstof

Met de uitlevering van 35 exemplaren van de Toyota Mirai is de eerste taxi-vloot op waterstof een feit. Bij Toyota Material Handling in Ede is in aanwezigheid van zowel Engbert Stroobosscher, wethouder van Veenendaal, als ook Peter de Pater, wethouder van Ede, de 35e Toyota Mirai afgeleverd. Diderik van Gent van Toyota-dealer Van Gent overhandigde de sleutel aan Martijn Kersing van Noot Personenvervoer in Ede.

Maar liefst 35 stuks gaan er rondrijden in de gemeente Den Haag. De waterstofauto’s worden ingezet voor WMO-vervoer. Iedereen die geen gebruik kan maken van het reguliere openbaar vervoer kan een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Jaarlijks maken zo’n 15.000 mensen gebruik van dit zogenoemde WMO-vervoer.

Primeur voor Nederland
Martijn Kersing, directeur Noot personenvervoer: “Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxi-vloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.

Foodvalley
Volgens beide wethouders geeft de levering van deze taxi-vloot aan dat het ‘kip en ei’ verhaal doorbroken kan worden. Zodra er waterstof getankt kan worden melden de gebruikers zich aan de pomp. Ook in de Foodvalley regio lopen hier vele initiatieven uit zowel de hoek van de gebruiker, leveranciers en de politiek. Een bijeenkomst als deze waar alle initiatiefnemers samenkomen juichen wij toe. Alleen zo kunnen we waterstof snel gaan gebruiken in onze Foodvalley gemeenten!

Ambitie
Diderik van Gent, Directeur van Van Gent Autobedrijf in Ede en Veenendaal: ‘Noot Personenvervoer toont ambitie met het emissievrij invullen van het WMO-vervoer. Een ambitie die wij als Toyota delen. Met onze waterstofauto de Toyota Mirai leveren we al sinds 2015 een auto die hier perfect bij past. Toyota ziet waterstof als onmisbare schakel in de energietransitie in de komende decennia. Er is op dit moment meer aandacht dan ooit voor het schone waterstof en het is dan ook niet zo gek dat Toyota de productie in 2020 gaat vertienvoudigen naar 30.000 eenheden per jaar.

Wie wil er waterstof?
Tijdens de bijeenkomst bleek dat er al veel partijen hebben toegezegd om waterstof af te nemen in de regio. Deze vraag moeten we nu bundelen, aldus Willem Stehouwer. Op deze manier kunnen we het aanbieders nóg aantrekkelijker maken om te starten en misschien wel op grotere schaal dan aanvankelijk voorzien. Belangstellenden voor de afname van waterstof in de Foodvalley kunnen zich melden op willem.stehouwer@mep.energy

Toyota Mirai
De Toyota Mirai heeft een volledig door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De 114 kW (155 pk) sterke elektromotor drijft de voorwielen aan. Een automatische transmissie is hierbij standaard. Omdat waterstof wordt omgezet in elektriciteit die de elektromotor aandrijft en daarbij als restproduct alleen water vrijkomt, is de Toyota Mirai honderd procent emissievrij. De actieradius van de Toyota Mirai is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Bovendien is de Mirai net zo snel en gemakkelijk te tanken.