Wow! De nieuwe Yaris GRMN komt er aan

Geplaatst op 05 maart 2017

Sportieve nieuwkomer in het Toyota modelgamma is de Yaris GRMN, de high-performance-versie van de nieuwe Yaris is onthuld in Geneve. Ook de gewone nieuwe Toyota Yaris is er te zien. 

Toyota Yaris GRMN

Toyota GAZOO Racing is de overkoepelende organisatie voor alle autosportactiviteiten van Toyota, inclusief het World Rally Championship (WRC) en het World Endurance Championship (WEC). Racen dwingt tot innovatie, aldus Toyota President Akio Toyoda. “Uiteindelijk profiteren ook onze productieauto’s hiervan.” De Yaris GRMN is hiervan het tastbare bewijs.

Gebaseerd op Yaris WRC

Met de deelname aan het WRC 2017 met de nieuwe 297 kW (380 pk) sterke Yaris WRC wil Akio Toyoda de glorietijd van weleer nieuw leven inblazen. Geheel in lijn met de nieuwe strategie van meer opwindende auto’s presenteert Toyota nu een imposante straatversie die is afgeleid van de Yaris WRC: de Yaris GRMN. GRMN is een afkorting voor ‘GAZOO Racing Masters of the Nürburgring’.

1,8 liter viercilinder met compressor 

De potente, uitsluitend als 3-deursversie leverbare Yaris GRMN biedt een unieke kans om een auto te rijden die zijn DNA deelt met de Yaris WRC van Toyota GAZOO Racing. Met deze gepeperde versie is Toyota weer terug in het ‘hot hatch’-segment. Voorin huist een nieuw ontwikkelde 1,8 liter viercilinder benzinemotor mét compressor en een vermogen van meer dan 154 kW (210 pk). Wat vermogen betreft is het daarmee een van de krachtigste modellen in het B-segment.

Torsen gelimiteerd sperdifferentieel

Een Torsen gelimiteerd sperdifferentieel zorgt voor efficiënte verdeling van het motorvermogen over de twee voorwielen en optimaliseert de tractie in bochten. Een verlaagde wielophanging met schokdempers en een grote stabilisatorstang zorgen voor een direct rijgedrag. De Yaris GRMN is voorzien van uiterst potente performance-remmen met grote geventileerde remschijven en vier zuigers per remklauw voor optimale stopkracht.

Kleuren van Toyota GAZOO Racing

De Yaris GRMN is meteen herkenbaar als volbloed hot hatchback. Niet alleen door de kleuren van Toyota GAZOO Racing, maar ook door lichtmetalen 17-inch multispaakswielen van BBS en een forse zwarte achterspoiler. Ook de voor- en achterbumper zijn specifiek voor de GRMN-uitmonstering ontworpen, evenals de diffuser achter en de centraal geplaatste uitlaat.

Stuurwiel van GT86

In het interieur is alles gericht op performance. De sportstoelen (speciaal ontwikkeld voor de Yaris GRMN) bieden daarom optimale zijdelingse steun. Een sportstuurwiel met een kleine diameter en afkomstig uit de GT86, aluminium sportpedalen en een nieuw ontworpen cockpit geven een extra boost aan het sportieve karakter.


Valenciennes

Toyota produceert de Yaris GRMN net als de reguliere Yaris bij Toyota Motor Manufacturing France in Valenciennes. De verkoop van de Yaris GRMN start begin 2018 in Europa. Prijzen en alle technische specificaties maakt Toyota later bekend.