Toyota showt uitdagende conceptauto

Geplaatst op 14 januari 2014 in Toyota/Modelnieuws , Milieu/innovatie
Update: 17 maart, 2016

De FT-1 komt uit de pen van het Amerikaanse ontwerpteam van Calty Design Research, dat gevestigd is in Newport Beach, Californië. De ontwerpers onder leiding van Alex Shen kregen van Toyota de vrije hand om een model te ontwerpen waarvoor ‘hoofden moeten omdraaien’.

Een krachtig designstatement

En die missie lijkt geslaagd. Aan de buitenzijde roept de FT-1 met zijn lange motorkap en ver naar achteren geplaatste cockpit direct associaties op met volbloed raceauto’s. Voeg daar de even schitterende als uitgesproken neus en een snelheidsafhankelijke achtervleugel aan toe, en het is voor iedereen duidelijk dat de FT-1 een krachtig designstatement is.

Diepe zit achter het deltavormige instrumentarium

De voorin gepositioneerde motor drijft – vanzelfsprekend – de achterwielen aan. De bestuurder zit diep achter het stuur, maar houdt optimaal zicht op de weg voor hem door de zo ver mogelijk naar achter geplaatste A-stijlen; iets wat het scherp aansnijden van bochten vereenvoudigt. Het delta-vormige instrumentarium is aangevuld met een gekleurd Head Up Display. De handen rusten op een door de F1-geïnspireerd stuurwiel: compact en met een afgeplatte onderzijde.

De Toyota FT-1 is voor alles een designstudie

De ontwerpers onderstrepen dat de FT-1 vooral een concept is, dat laat zien welke designrichting Toyota kiest bij het ontwerpen van nieuwe (sportieve) modellen. De FT-1 kan dus op zijn best worden omschreven als een (mogelijke) opmaat voor een opvolger van ultra sportieve Toyota’s als de 2000GT en de Supra. Wij kunnen haast niet wachten op een productieversie van deze nieuwe Toyota!!