De nieuwe Toyota AYGO heeft x-factor

Update: 8 februari, 2022

Bekijk foto galerij

Auto’s in het A-segment zijn doorgaans vooral aantrekkelijk omdat ze compact, praktisch en aantrekkelijk geprijsd zijn. David Terai, Chief Engineer van de nieuwe generatie AYGO, vond het tijd om daar nog een extra eigenschap aan toe te voegen: design dat verlangen oproept.

‘Je AYGO is fun, hij mag gezien worden.’
Ook als je een compacte auto hebt, wil je trots zijn op het design, is de stelling van Terai. “Hij is fun; hij mag gezien worden. Je wilt van je AYGO houden omdat ‘ie vertelt wie jij bent. Waar je voor staat. Design was daarom een speerpunt. We hebben ervoor gezorgd dat je carrosseriedelen simpel kunt laten vervangen door exemplaren in een andere kleur. Op die manier kun je altijd je eigen AYGO samenstellen – en later tegen een heel bescheiden prijs opnieuw customizen.”

Zelf de X-factor van je auto bepalen
Het meest opvallende aan de nieuwe AYGO is de duidelijke X-vorm die het vooraanzicht bepaalt. Zowel de dubbele grille als de gedistingeerde (en in het
A-segment unieke) projectorkoplampen en de LED dagrijverlichting maken hiervan deel uit, net als de buitenspiegels en zelfs de zijruiten. Deze X kan worden besteld in een hele serie kleuren: van rood en blauw tot zwart, grijs, zilver of wit. Door een lekker contrasterende kleur te kiezen, bepaal je met de X zelf het karakter van de auto. En dat geldt ook voor de onderste rand van de grille, die net als de diffusor in een afwijkende kleur kan worden geleverd.

Customize je eigen interieur

Net als de buitenkant, kan ook het interieur van de nieuwe AYGO helemaal naar eigen smaak worden aangekleed. Onder meer de panelen rondom het stuurwiel, versnellingspook, de luchtopeningen en het middenconsole zijn omwisselbaar. Op die manier kan de AYGO ook van binnen snel – en zónder hoge kosten – van karakter veranderen.

Trendy middenconsole mét multimediascreen en MirrorLinktm
Het trendy trapeziumvormige middenconsole springt direct in het oog. Daarin schittert een multimediasysteem van de nieuwste generatie: x-touch. De x-touch heeft een groot 7-inch kleurenscherm met onder meer een achteruitrijcamera (uniek in het segment van de AYGO), Bluetooth, een radio, en een AUX- en USB-aansluiting. Vanzelfsprekend kan de AYGO ook met een in de x-touch geïntegreerde navigatie worden besteld. Bovendien kan de x-touch overweg met MirrorLinktm, een app die het scherm van je mobiele telefoon* kopieert op het multimediascreen in de AYGO.

Overzichtelijk rijden in de stad
Omdat veel AYGO-rijders in de stad wonen, moest het nieuwe model compact en overzichtelijk blijven. De A-stijlen zijn daarom dusdanig ontworpen dat de bestuurder ook in de stad een uitstekend zicht heeft op het verkeer. De auto zelf groeide 25 millimeter en is nu 3.455 millimeter lang. Voor een nog betere stroomlijn werd het dak 5 millimeter lager gelegd, zonder de hoofdruimte te verminderen. Het passagierscompartiment groeide met bijna 1 centimeter in de lengte én de breedte. In de bagageruimte kan nu 29 liter meer mee: 168 liter tot aan de hoedenplank of zelfs 196 liter tot aan het duidelijk gewelfde dak. Bovendien is de laadopening 7,5 centimeter breder, waardoor het inladen van bijvoorbeeld de boodschappen nog makkelijker gaat.

Direct leverbaar in vijf verschillende uitvoeringen
De nieuwe AYGO zal in Nederland direct leverbaar zijn in vijf verschillende uitvoeringen, te beginnen met de AYGO x. Toyota geeft elke AYGO een flink pakket veiligheidsvoorzieningen mee, met (vanzelfsprekend) onder meer zes airbags, ABS, VSC, TRC, EBD en Brake Assist. Maar ook Isofix bevestiging voor kinderstoelen is standaard, net als Hill Start Assist en zelfs een handige speedlimiter die je als bestuurder zelf kunt instellen.

De x-wave: canvas dak, lichtmetaal én leer
De AYGO x-play vormt het hart van de nieuwe AYGO reeks, en is de basis voor special editions als de x-cite en de x-clusive. Alle uitvoeringen – op de x-clusive na – hebben als kenmerk een zwarte X, die je als berijder naar eigen smaak kan laten omwisselen voor een andere kleur. De x-clusive heeft een zilveren X. De
x-wave is de eyecatcher van de serie, met een groot canvas dak, 15 inch lichtmetalen velgen en deels lederen interieur.

Gretige aandrijflijn
Toyota rust de nieuwe AYGO uit met een nieuwe versie van de zo betrouwbare 1.0 liter driecilinder VVT-i benzinemotor. De motor levert een vermogen van
51 kW (69 pk) bij 6.000 toeren per minuut en heeft al bij 2.000 toeren per minuut 85 Nm koppel. Het geeft de aandrijflijn een prettig, gretig karakter.

Efficiënt was de AYGO altijd al, maar de nieuwe motor gaat nóg een stapje verder. In Nederland is de handgeschakelde Toyota AYGO altijd uitgerust met een Stop & Start systeem. Daardoor heeft de AYGO een bescheiden norm brandstofverbruik van minder dan 3,9 l/100 km. Goed voor een CO2-uitstoot van(af) slechts 88 gram en een bijtelling vanaf 14%**.

Automaat met flippers achter het stuur
Voor wie comfort zoekt, is de nieuw AYGO ook leverbaar als x-shift. Deze automaat schakelt niet alleen soepel, maar kan door de bestuurder zelfs met schakelflippers achter het stuur worden bediend.

AYGO medio juli in Nederland
De nieuwe AYGO staat medio juli in onze showroom. De uitrustingsspecificaties en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt.